Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Burgery z mąki orkiszowej z ciecierzycą

Burgery z mąki orkiszowej z ciecierzycą

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 758/​3184
    kcal / kJ
  • 79 g
    cukru
  • 27 g
    białka
  • 35 g
    tłuszczu
  • 6.5
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    758/3184 kcal/kJ, 79 g cukru, 27 g białka, 35 g tłuszczu, 6.5 WW

Składniki (4 kawałki)

220 g mąki orkiszowej typ 630 K-Bio
10 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
30 g półtłustej margaryny K-Classic
sól
1 pomidor
2 łyżki oleju słonecznikowego K-Classic
świeżo zmielony pieprz
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 puszki ciecierzycy po 425ml
5 łyżek mączki ziemniaczanej
curry i papryka w proszku
30 g rukoli
1 opakowanie sera białego K-Classic, 200 g
1 słoik pasty do smarowania z papryką i orzechami K-take it veggie

Przygotowanie:

1

Mąkę przesypać do miski, uformować na środku zagłębienie, wkruszyć do środka drożdże, posypać cukrem, wymieszać z ok. 50 ml letniej wody i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 min do wyrośnięcia ciasta.

2

Dodać 50 ml letniej wody, margarynę i ½ łyżeczki soli, wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, następnie podzielić na 4 kawałki. Uformować z nich 4 spłaszczone kule, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 1 godz.

3

Pomidora umyć, pokroić na plasterki, wymieszać z 1 łyżeczką oleju, solą i pieprzem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i grillować w piekarniku 5-8 min.

4

Cebulę i czosnek obrać, ciecierzycę osączyć , wszystko zmiksować, wymieszać z mączką ziemniaczaną, przyprawić solą, pieprzem, curry i papryką w proszku.

5

Kule ciasta posmarować wodą i piec w w temperaturze 200°C (termoobieg: 160 °C) 15-18 min na kolor złotobrązowy.

6

Z masy z ciecierzycą uformować niewielkie 4 placki i smażyć je w pozostałym rozgrzanym oleju z obu stron ok. 10 min.

7

Rukolę umyć, oczyścić i porwać na małe kawałki. Ser pokroić w cienkie plastry. Bułki rozciąć, obie połówki posmarować pastą, spody obłożyć pomidorami, plackami z ciecierzycy, rukolą i serem, nałożyć górne połówki i podawać.