Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Brownie z solonym karmelem i popcornem
© BeataŚniechowska

Brownie z solonym karmelem i popcornem

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (1 kawałek)

Brownie

200 g masła K-Classic
200 g pokruszonej gorzkiej czekolady K-Classic
3 jajka K-Bio
200 g drobnego cukru do wypieków
120 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
2 szczypty soli morskiej K-Classic

Solony sos karmelowy

70 g cukru
60 ml śmietanki K-Classic 30% lub 36%
25 g zimnego masła K-Classic
2 szczypty soli morskiej K-Classic
ok. 25 g popcornu K-Classic
2 łyżki oleju roślinnego K-Classic

Przygotowanie:

    1

Masło pokroić w kostkę, przełożyć 190 g do garnuszka, roztopić. Garnek ściągnąć z palnika, wsypać tam pokruszoną czekoladę, mieszać za pomocą silikonowej łopatki, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do miski wbić jaja, dodać cukier i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Do zmiksowanych jajek, wlać ostudzoną masę czekoladową. Na koniec dodać mąkę, szczyptę soli. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia o średnicy ok. 20x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować pozostałym masłem. Do środka wlać ciasto. Brownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st C i piec ok. 22 minuty. Brownie wyciągnąć z piekarnika i zostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia.

    2

Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oleju, wrzucić ziarna kukurydzy, przykryć pokrywkę i uprażyć pop corn.

    3

Na patelnię wsypać cukier, rozłożyć równomiernie po całej powierzchni patelni, skarmelizować na średniej mocy palnika (nie mieszać, gdy zacznie ciemniej należy potrząsać patelnią, aby cukier równomiernie się karmelizował). Do karmelu wrzucić zimne masło, mieszać energicznie rózgą, a następnie, cały czas mieszając, wlać śmietankę. Sos karmelowy gotować kilka minut, na koniec doprawić solą morską. Gotowe brownie oblać sosem, obsypać uprażonym pop cornem.