Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
Czy masz ukończone 18 lat?
  • Musisz zaznaczyć pole wyboru.
Odmowa dostępu. Oferta alkoholi mocnych nie jest skierowana do osób nieletnich.
Jeśli jednak masz ukończone 18 lat, możesz ponownie potwierdzić swą pełnoletność. KLIKNIJ TUTAJ

Prawidłowe serwowanie wina

Wino w pełni odsłoni swój smak i aromat, jeśli przed jego podaniem będziemy przestrzegać kilku zasad. 

Więcej

Wino wymaga czasu, aby się ogrzać

O tym, czy wino smakuje, czy nie, decyduje temperatura picia. Jeśli białe wino jest zbyt zimne, wówczas pozostaje zamknięte i nie rozwija swojego aromatu. Natomiast jeśli wino czerwone jest zbyt ciepłe, wtedy smak alkoholu wysuwa się na pierwszy plan i zakłóca kompozycję.

Co do zasady wino powinno być powoli doprowadzane do idealnej temperatury. Aromatowi szkodzą zbyt szybkie i zbyt duże wahania temperatury. Czerwone wino wymaga mniej więcej temperatury pokojowej. Ale uwaga! Ta żelazna zasada pochodzi jeszcze z czasów, kiedy temperatura pokojowa wahała się między 16 a 18°C. Natomiast białe wino należy pić chłodne - w temperaturze około 8°C. Ze względu na fakt, że podczas nalewania temperatura zazwyczaj wzrasta o około dwa stopnie, białe wino można podawać nieco bardziej schłodzone lub też można wcześniej schłodzić kieliszek.

Gdy nie ma się zbytnio czasu, wówczas pomocne mogą okazać się kąpiele wodne: Butelka czerwonego wina przyniesiona prosto z piwnicy ulega odpowiedniemu rozgrzaniu w ciągu kilku minut w kąpieli wodnej o temperaturze około 30°C. Proces podgrzania wina do temperatury pokojowej określa się mianem szambrowania. Czerwonego wina nie powinno się nigdy ustawiać na kaloryferze! Białe wino w przeciągu kilku minut można jednak schłodzić w zimnej wodzie z kostkami lodu i odrobiną soli, delikatnie obracając butelką (tzw. frapowanie). Sól obniża temperaturę topnienia kostek lodu. Szybciej się rozmrażają i w krótkim czasie oddają butelce z winem dużo zimna.

Dekantacja czy karafowanie?

Starsze wina czerwone tuż przed ich podaniem należy ostrożnie przelać do smukłej szklanej karafki, aby osad mógł się oddzielić od wina. Karafka powinna być smukła, aby wino nie ulegało utlenianiu i nie stało się niezdatne do picia. W celu przeprowadzenia tak zwanej dekantacji butelka musi uprzednio stać w pozycji pionowej przez 24 godziny, aby w ten sposób substancje mętne mogły opaść na dno butelki. Młode wina barrique o dużej zawartości tanin, ale także wysokiej jakości wina białe tolerują większą ilość powietrza i przed podaniem można je przelać do pękatej karafki szklanej w celu napowietrzenia wina. Tak zwane karafowanie wina sprawia, że staje się ono bardziej miękkie i intensywniejsze w smaku.

Właściwy kieliszek i odpowiednia ilość

Istnieje ponad 15 różnych kieliszków do wina - ale w domu wystarczą w zasadzie tylko trzy rodzaje: kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego i kieliszek do wina musującego. Kieliszki do białego wina mają stosunkowo małą pojemność. Pozwala to na doskonałe wydobycie zapachu wina i umożliwia częstsze nalewanie świeżo schłodzonego trunku. Z kolei kieliszki do wina czerwonego mają dużą czaszę lekko zwężającą się ku górze, dzięki czemu wino ma większą powierzchnię i może oddychać.

Najważniejsze: W sytuacji idealnej kieliszek do wina powinien być napełniany do najszerszej części czaszy. W kieliszku wino potrzebuje przestrzeni oraz powietrza, aby jego aromat mógł się w pełni rozwinąć, po czym znów skoncentrować. Jeśli kieliszek jest pełny, wówczas aromat natychmiast się ulatnia.