Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
Czy masz ukończone 18 lat?
  • Musisz zaznaczyć pole wyboru.
Odmowa dostępu. Oferta alkoholi mocnych nie jest skierowana do osób nieletnich.
Jeśli jednak masz ukończone 18 lat, możesz ponownie potwierdzić swą pełnoletność. KLIKNIJ TUTAJ

Rodzaje whisky

Znalezienie odpowiedniej whisky nie jest łatwe. Istnieją niezliczone rodzaje, marki, smaki. A w takiej różnorodności łatwo się pogubić! Szczególnie dotyczy to osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym trunkiem. Poniżej zestawienie najbardziej znanych rodzajów whisky:

Więcej
  • Malt: Malt whisky, czyli whisky słodowe, składa się w 100% ze słodowanego jęczmienia. Istnieją różne rodzaje malt whisky: W celu uzyskania blended malt miesza się whisky pochodzące z różnych destylarni, natomiast w przypadku single malt whisky słodowa pochodzi tylko z jednej destylarni. Z tego względu uznaje się ją za produkt wyższej jakości. Nazwa destylarni jest wówczas zawsze podawana na etykiecie. Malt jest produkowany w wielu różnych krajach świata. Jest idealny dla smakoszy i koneserów.
  • Grain: Grain whisky, czyli whisky zbożowa, jest wytwarzana z różnych zbóż, takich jak żyto, pszenica, kukurydza czy jęczmień. Dokładna mieszanka grain whisky zwykle pozostaje tajemnicą producenta. Można ją produkować szybciej i w większych ilościach, dlatego jest ona mniej szlachetna niż malt whisky. Grain whisky jest produkowana w różnych krajach.
  • Bourbon: Bourbon pochodzi z USA – zazwyczaj z Kentucky. Ten rodzaj whisky produkowany jest w co najmniej 51% z kukurydzy i dojrzewa przez co najmniej dwa lata w świeżo wypalonych dębowych beczkach. Tennessee to rodzaj bourbona, który jest filtrowany przez węgiel drzewny w amerykańskim stanie o tej samej nazwie. Miłośnicy cenią sobie łagodny i delikatny smak tego trunku.
  • Rye: Ten cierpki rodzaj whisky wytwarzanej z żyta pochodzi dziś głównie z Ameryki Północnej i Kanady. Jest bardziej aromatyczny i pikantny niż bourbon. Często używa się go do przyrządzania koktajli, na przykład słynnego „Manhattanu”.
  • Blended: Blended whisky, czyli whisky mieszana, to rodzaj trunku składającego się z różnych odmian whisky. Blendy zazwyczaj mają stały, wyrazisty charakter. Najważniejszym składnikiem większości tego rodzaju whisky jest grain whisky, ponieważ jej produkcja jest łatwa i tania. Ten rodzaj whisky najczęściej można znaleźć na półkach supermarketów.
  • Scotch: Scotch, czyli szkocka, musi pochodzić ze Szkocji, składać się w 100% z jęczmienia i dojrzewać przez co najmniej trzy lata w dębowych beczkach. Najważniejsze regiony produkcji whisky na terenie Szkocji to Highlands, Lowlands, Speyside, Islay oraz Campbeltown. Szkocka whisky jest szczególnie popularna jako single malt whisky lub blended whisky.
  • Irish: Irlandzka whiskey, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Irlandii. W przeciwieństwie do produktów szkockich irlandzkie rodzaje whisky nie są suszone nad paleniskami torfowymi, dzięki czemu zachowują łagodniejszy smak. Są one trzykrotnie destylowane, a do ich produkcji można użyć owsa.
  • Single cask: Whisky tego rodzaju dojrzewała wyłącznie w jednej beczce. Z tego względu te trunki są limitowane i zazwyczaj droższe od innych, popularnych whisky.

Znane irlandzkie rodzaje whiskey

Żaden inny kraj nie ma tak dużego doświadczenia w destylowaniu whisky jak Irlandia - i to czuje się w smaku irlandzkiej whiskey! W tym kraju istnieje wiele destylarni produkujących szlachetne trunki, które pije się na całym świecie. Irlandzkie whiskey są zazwyczaj łagodniejsze niż ich szkoccy krewni, brak w nich nuty dymu, ponieważ jęczmień zazwyczaj nie jest suszony nad paleniskiem torfowym.

Irish single malt whiskey

Ten rodzaj whisky jest uważany za szczególnie wysokiej jakości - destylowany jest wyłącznie ze słodowanego jęczmienia i pochodzi z kilku beczek z jednej destylarni. Szczególna cecha: Jest on trzykrotnie destylowany w stale pracujących aparatach destylacyjnych. Następnie whisky ta dojrzewa w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata.

Irish pot still whiskey

Do produkcji tego rodzaju whisky jęczmień słodowany i niesłodowany poddaje się destylacji zazwyczaj w proporcji 60/40 lub 70/30, w miedzianym kotle destylacyjnym - tzw. pot still. Bez dodatku single, destylat może również pochodzić z kilku destylarni.

Blended irish whiskey

Wiele ze znanych w tym kraju irlandzkich whisky to blendy - takie jak „Tullamore Dew” czy „Bushmills Originals”. Ta odmiana jest mieszanką grain whisky oraz malt whisky lub single pot whisky. Może składać się z maksymalnie trzech rodzajów. Grain whisky można produkować szybko i tanio, więc im mniejszy jej udział w trunku, tym wyższa jakość whisky.

Znane szkockie rodzaje whisky

Również Szkoci uzurpują sobie prawo do wynalezienia tego popularnego alkoholu. W kraju, który produkuje najwięcej whisky na świecie, znajduje się niezliczona liczba dużych i małych destylarni. W Szkocji istnieje pięć regionów produkcji whisky, z których każdy ma swój własny styl i oferuje wysokiej jakości trunki o indywidualnym charakterze.

 

Single malt scotch

Whisky tego typu pochodzą z jednej destylarni. Do ich produkcji wykorzystuje się wyłącznie jęczmień słodowany. Ten rodzaj whisky jest uważany za szczególnie wysokiej jakości. Dzieje się tak dlatego, że single malt dojrzewa często co najmniej dziesięć lat. Po okresie przechowywania w drewnianych beczkach tzw. master blender wybiera różne whisky z różnych beczek i łączy je ze sobą w dużym zbiorniku. Najbardziej znane szkockie single malty pochodzą z wyspy Islay.

Blended whisky

O ile malt whisky jest w 100% destylowana ze słodu jęczmiennego, to blended whisky jest już mieszanką. W procesie produkcji mieszane są ze sobą różne gatunki whisky. Największy udział ma grain whisky, czyli rodzaj whisky produkowanej z różnych rodzajów zbóż. W skład wchodzi również malt whisky. Im wyższy jej udział, tym wyższa jakość alkoholu.

Single grain whisky

Whisky produkowana z różnych rodzajów zbóż. Ten alkohol charakteryzuje się silnym aromatem zboża, niemalże porównywalnym z zapachem kukurydzy.

Znane amerykańskie rodzaje whiskey

W przeciwieństwie do szkockiej whisky, amerykańska whiskey nie jest destylowana wyłącznie z jęczmienia, ale w dużej mierze z żyta i kukurydzy. Wynika to z faktu, że irlandzcy i szkoccy imigranci w USA nie dysponowali dużą ilością jęczmienia i w związku z tym musieli do produkcji wykorzystywać inne zboża. Amerykańska whiskey jest ceniona za swój wyjątkowy smak.

Bourbon

Aby bourbon mógł być nazwany bourbonem, musi być wyprodukowany w co najmniej 51% z kukurydzy i zawierać minimum 40% alkoholu. Krajem pochodzenia są Stany Zjednoczone – trunek produkuje się głównie w stanie Kentucky. Bourbon musi dojrzewać w dębowych beczkach przez co najmniej 4 miesiące. Ze względu na dużą zawartość kukurydzy ma słodkawy smak.

American straight whiskey

Whisky tego rodzaju dojrzewa przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach, które zostały wypalone od wewnątrz. W przypadku okresu przechowywania do czterech lat producent musi zawsze oznaczyć ten okres na etykiecie. Ta whisky nie może zawierać żadnych dodatków.

Rye whiskey

Ten rodzaj whisky jest wyprodukowany w co najmniej 51% z żyta, a proces dojrzewania przebiega przez dwa lata w dębowych beczkach, które zostały wypalone od wewnątrz. Rye whisky charakteryzuje się szczególnie pikantnym, wytrawnym i gorzkim smakiem.