Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Zupa krem z kasztanów jadalnych

Zupa krem z kasztanów jadalnych

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 825/​3422
    kcal / kJ
  • 50 g
    węglo- wodanów
  • 8 g
    białka
  • 64 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    825/3422 kcal/kJ, 50 g węglo- wodanów, 8 g białka, 64 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

2 szalotki
100 g masła
500 g podgotowanych kasztanów jadalnych
800 ml bulionu warzywnego
60 g orzechów włoskich K-Classic
1 łyżka oliwy z oliwek
250 g śmietanki 30% K-Classic
75 ml octu jabłkowego
sól
cukier
pieprz
4 gałązki tymianku
100 g śmietanki crème fraîche (o zawartości tłuszczu 20%)

Cenna rada

  • Aby uzyskać jeszcze ciekawszy aromat, orzechy i kasztami podsmaż razem z niewielką ilością boczku.


Przygotowanie:

    1

Szalotki obrać i pokroić w grubszą kostkę. Masło roztopić w garnku na średnim ogniu, dodać szalotki oraz 440 g jadalnych kasztanów (60 g kasztanów odłożyć) i dusić je przez około 3 minuty. Dodać bulion i całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut.

    2

Orzechy włoskie grubo posiekać. Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać odłożone kasztany i orzechy włoskie. Smażyć przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

    3

Do zupy dodać śmietanę i ocet, po czym zmiksować całość blenderem ręcznym do uzyskania gładkiego kremu. Doprawić solą, cukrem i pieprzem, a następnie krótko zagotować. Tymianek umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody, a listki zerwać z łodyżek. Zupę przelać do talerzy, na wierzch każdej porcji nałożyć kleks śmietanki crème fraîche i posypać mieszanką kasztanowo-orzechową. Podawać z tymiankiem.