Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 649/​2707
    kcal / kJ
  • 53 g
    węglo- wodanów
  • 21 g
    białka
  • 38 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    649/2707 kcal/kJ, 53 g węglo- wodanów, 21 g białka, 38 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 kg mączystych ziemniaków
500 g cukinii
2 cebule dymki ze szczypiorem
masło do natłuszczenia naczynia
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
250 g śmietanki 30% K-Classic
2 jajka (rozmiar M)
200 g kwaśnej śmietany (18% tłuszczu)
100 g tartego sera gouda
3 gałązki pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Cenna rada

  • Z tym daniem dobrze komponuje się słodka ziarnista musztarda – wystarczy dodać ją do sosu i wymieszać.


Przygotowanie:

    1

Ziemniaki, cukinię i cebulę dymkę umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Ziemniaki obrać i wraz z cukinią pokroić lub zetrzeć na szatkownicy na cienkie plasterki. Cebulę dymkę oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, a następnie układać w nim na przemian plastry ziemniaków i cukinii. Posypać cebulą dymką. Ułożyć kolejne 2-3 warstwy warzyw, przekładając je cebulką.

    2

Rozgrzać piekarnik (piekarnik z funkcją grzania góra-dół: 175°C; piekarnik z termoobiegiem: 150°C). Czosnek obrać i drobno posiekać, połączyć z majerankiem, śmietaną, jajkami i kwaśną śmietaną. Całość wymieszać, a następnie doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

    3

Masę jajeczno-śmietanową wylać na warzywa – tak, by lekko je przykrywała. Całość posypać z wierzchu serem gouda. Zapiekać w dolnej części piekarnika przez około 40-50 minut. W międzyczasie pietruszkę umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Listki grubo posiekać. Przed podaniem zapiekankę posypać pietruszką.