Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
bez laktozy
Wegański
Zdjęcie przepisu Wegańskie babeczki kokosowe

Wegańskie babeczki kokosowe

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 353/​1479
    kcal / kJ
  • 39 g
    węglo- wodanów
  • 3 g
    białka
  • 21 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    353/1479 kcal/kJ, 39 g węglo- wodanów, 3 g białka, 21 g tłuszczu

Składniki (12 kawałków)

Krem

150 g wegańskiego masła
225 ml mleka kokosowego
1 opakowanie cukru waniliowego typu Bourbon
3 łyżki cukru
3 łyżki budyniu waniliowego w proszku

Ciasto

4 łyżki płatków kokosowych
240 ml napoju roślinnego (np. kokosowego)
2 łyżeczki soku z cytryny
160 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego typu Bourbon
80 ml oleju słonecznikowego K-Classic
250 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
1 łyżeczka proszku do pieczenia K-Classic
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Cenna rada

  • Do ciasta na babeczki można dodać 75 g grubo posiekanej białej wegańskiej czekolady.

  • Wypróbuj produkty bez laktozy

    Kupując składniki, pamiętaj, aby wybierać produkty bez laktozy.


Przygotowanie:

    1

Krem: masło wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed użyciem. Do mleka kokosowego dodać cukier waniliowy, cukier i proszek budyniowy. Zagotować, stale mieszając, a następnie pozostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając. Masło ubić trzepaczką na puszystą masę, po łyżce dodawać budyń, mieszać do uzyskania kremowej konsystencji i przelać do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdki.

    2

Piekarnik nagrzać do 160°C w funkcji z termoobiegiem (180°C w funkcji z grzaniem z góry/z dołu), a wgłębienia w formie do muffinek wyłożyć papierowymi papilotami.

    3

Ciasto: płatki kokosowe uprażyć na patelni na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, odstawić do wystygnięcia. Napój roślinny wymieszać z sokiem z cytryny, aż się oddzieli tłuszcz. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz olej i ubijać do uzyskania puszystej masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i mąką ziemniaczaną. Mieszankę dodać do masy i ucierać do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie dodać płatki kokosowe i wymieszać. Ciasto rozdzielić do foremek do muffinek, piec w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 20-25 minut, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.

    4

Na babeczki nałożyć krem. Można udekorować wiórkami kokosowymi i cukrowymi perełkami.