Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegański
Zdjęcie przepisu Tatar z buraczków z awokado

Tatar z buraczków z awokado

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 22 g
    węglo- wodanów
  • 6 g
    białka
  • 35 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    22 g węglo- wodanów, 6 g białka, 35 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

300 g podgotowanych buraczków
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 awokado
3 łyżki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
50 ml napoju sojowego K-take it veggie
2 łyżeczki musztardy
70 ml oleju słonecznikowego K-Classic
0.5 pęczka szczypiorku
1 łyżka kaparów
25 g prażonych orzechów pinii
2 kromki chleba wiejskiego
sól
pieprz
pieprz cayenne

Cenna rada

  • Do smażących się na patelni grzanek można dodać kilka listków tymianku.


Przygotowanie:

    1

Buraczki pokroić w kostkę o boku 0,5 cm. Szalotkę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Cytrynę umyć pod gorącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok. Awokado przepołowić, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę o boku 0,5 cm i delikatnie skropić sokiem z cytryny.

    2

Buraczki zamarynować z posiekanymi szalotkami, czosnkiem, startą skórką z cytryny i 1 łyżką oliwy z oliwek.

    3

Do wysokiego naczynia wlać napój sojowy, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę musztardy, a następnie zmiksować. Dodać olej słonecznikowy i przez ok. 2 minuty miksować, wykonując ruchy w dół i w górę do uzyskania gładkiego kremu.

    4

Majonez doprawić startą skórką z cytryny, solą i pieprzem, wstawić do lodówki.

    5

Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić w cienkie krążki. Kapary i orzechy pinii grubo posiekać.

    6

Chleb wiejski pokroić w kostkę o boku 1 cm, podsmażyć na patelni w pozostałej części oliwy na kolor złotobrązowy i posolić.

    7

Awokado, szczypiorek i kapary wymieszać z buraczkami, a następnie doprawić resztą musztardy, solą i pieprzem cayenne.

    8

Tatar nałożyć na 4 talerze, udekorować majonezem i podawać posypany grzankami orzechami pinii.