Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Szef kuchni poleca
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Tarta tatin z pomidorami i oliwkami
© Beata Śniechowska

Tarta tatin z pomidorami i oliwkami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (1 kawałek)

ciasto francuskie K-Classic
500 g pomidorków rzymskich mini K-Classic
100 g oliwek bez pestek K-Classic
1 mały rozgnieciony ząbek czosnku
3 gałązki tymianku
30 g oliwy extra virgin K-Classic
sól
pieprz

Przygotowanie:

    1

Na patelnię o średnicy 20 cm wlać oliwę, wsypać pomidorki, czosnek i chwilę razem przesmażać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać oliwki.

    2

Przygotować okrągłą formę do tarty i przełożyć do niej zawartość patelni. Pomidorki i oliwki powinny zakrywać całą powierzchnię ok. 20-centymetrowej formy.

    3

Rozwinąć ciasto francuskie, wyciąć okrąg o średnicy większej o 4 cm niż średnica formy. Przykryć pomidorki ciastem francuskim. Na środku ciasta zrobić nacięcie, przez które będzie uchodziła para.

    4

Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyciągnąć formę, przykryć deską do pieczenia lub dużym talerzem, przewrócić pewnym ruchem tartę na drugą stronę i posypać świeżymi listkami tymianku.