
Szaszłyki z polędwicy wołowej i krewetek
Składniki (2 porcje)
Szaszłyki
200 g | polędwicy wołowej |
220 g | krewetek tygrysich |
2 łyżki | sosu sojowego K-Classic |
1 łyżka | oliwy K-Bio |
sól | |
pieprz |
Masło
60 g | masła K-Classic |
1 | ząbek czosnku |
1 łyżka | posiekanej natki pietruszki |
0.5 | papryczki chili |
4 | gałązki tymianku |
skórka otarta z cytryny |
Przygotowanie:
- 1
Tymianek, chili i czosnek drobno posiekać, przełożyć do miski wraz z masłem, natką pietruszki oraz skórką z cytryny. Widelcem rozetrzeć wszystkie składniki. Masło ułożyć na folii spożywczej, zwinąć w rulon i schłodzić w lodówce.
- 2
Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i dobrze osuszyć. Polędwicę wołową pokroić w kostkę.
- 3
Mocno rozgrzać grill.
- 4
Do miski przełożyć polędwicę, krewetki, sos sojowy, oliwę i pieprz. Nabijać na namoczone patyczki do szaszłyków. Grillować krótko, po 1 minucie z każdej strony.
- 5
Szaszłyki ułożyć na talerzu, doprawić solą, rozłożyć na nich kawałki zimnego masła ziołowo-czosnkowego.