Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Stadion przekąsek

Stadion przekąsek

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 2079/​8697
    kcal / kJ
  • 141 g
    węglo- wodanów
  • 94 g
    białka
  • 128 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    2079/8697 kcal/kJ, 141 g węglo- wodanów, 94 g białka, 128 g tłuszczu

Składniki (1 porcja)

Do zrobienia podstawy:

duża taca
5 tacek aluminiowych, rozmiar 22 x 28 cm

Boisko:

4 awokado
2 cytryny
50 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz
100 g kwaśnej śmietany
3 rzodkiewki
12 czarnych oliwek
200 g sera Gouda K-Classic
2 donuty z polewą czekoladową

Trybuny:

2 czerwone papryki
2 kalarepy
2 ogórki
4 marchewki
1 kg pieczonych skrzydełek z kurczaka
1 paczka nachos
1 opakowanie krakersów

Wrapy:

sałata
2 ogórki
4 pomidory
2 opakowania wrapów tortilla
200 g kwaśnej śmietany
200 g musztardy francuskiej
400 g wędliny drobiowej K-Classic
sól
pieprz

Kanapki:

2 ogórki
2 opakowania chleba tostowego
400 g majonezu K-Classic
300 g salami
300 g szynki gotowanej
300 g sera cheddar

Dip ziołowy:

1 ząbek czosnku
2 cebule dymki
4 łodygi pietruszki
10 łodyg szczypiorku
400 g twarożku
sól
pieprz

Dip pomidorowy:

3 pomidory
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
200 g pesto pomidorowego (słoik)
4 łyżki oliwy z oliwek

Pikantny dip BBQ:

200 ml sosu BBQ K-Favourites
100 g keczupu
3 łyżki miodu
sos tabasco
pieprz

Dip curry:

300 g kwaśnej śmietany
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżka płatków chili
sól

Cenna rada

  • Przygotuj dipy dzień wcześniej. Wtedy lepiej wchłoną przyprawy i będą smaczniejsze.


Przygotowanie:

    1

Guacamole: awokado przekroj, usuń pestki i wybierz miąższ łyżką. Opłucz cytryny w gorącej wodzie, osusz, zetrzyj drobno skórkę i wyciśnij sok. Awokado, olej, skórkę i sok z cytryny zmiksuj blenderem na delikatny krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    2

Wymieszaj kwaśną śmietanę do uzyskania gładkiej konsystencji i przelej do szprycy. Umyte rzodkiewki pokrój w ćwiartki. Osącz oliwki. Goudę pokrój na 10 kawałków o wymiarach ok. 2 x 4 cm. Złóż kawałki Goudy w bramki za pomocą wykałaczek.

    3

Guacamole nałóż do jednego pojemnika, wyrównaj powierzchnię. Narysuj linie pola za pomocą kwaśnej śmietany. Ułóż rzodkiewki i oliwki jako zawodników. Przetnij donuty na pół i ułóż na rogach, by utworzyć tunele dla graczy.

    4

Warzywa umyj i obierz, w razie potrzeby usuń pestki. Pokrój w słupki o długości około 6 cm. Ułóż w dwóch tackach.

    5

Wrapy: poszatkuj umyte i osuszone liście sałaty. Umyj i pokrój w cienkie plasterki ogórek i pomidory. Posmaruj wrapy śmietaną i musztardą. Nałóż wędlinę, sałatę, ogórek i pomidor. Dopraw solą i pieprzem. Zwiń ciasno w rulon i przekrój na pół.

    6

Umyty ogórek pokrój w cienkie plasterki. Na tostach ułóż majonez, salami, szynkę, ser Cheddar i plasterki ogórka. Przekrój kanapki wzdłuż na pół.

    7

Skrzydełka z kurczaka rozdziel do 2 tacek. Do jednej dodaj nachos, do drugiej krakersy.

    8

Dip ziołowy: obierz i drobno zetrzyj czosnek. Cebulę dymkę umyj i pokrój w cienkie krążki. Zioła umyj i posiekaj. W misce wymieszaj twaróg, czosnek, dymkę i zioła. Dopraw solą i pieprzem.

    9

Dip curry: umieść śmietanę, curry w proszku, paprykę w proszku i chili w misce i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

    10

Dip BBQ: umieść sos, ketchup, miód, tabasco i pieprz w misce i dobrze wymieszaj.

    11

Dip pomidorowy: umyte pomidory pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj pesto i oliwę z oliwek w misce i włóż pokrojone warzywa.

    12

Na dużej tacy ustaw napełnione tacki, tworząc boisko i trybuny (jak na zdjęciu).

    13

Miseczki z dipami ustaw w rogach, wrapy wokół dipów w półkolu, a kanapki na dłuższych bokach tacek.