Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Skrzydełka z kurczaka w miodowym sosie BBQ
© Beata Śniechowska

Skrzydełka z kurczaka w miodowym sosie BBQ

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (4 porcje)

Skrzydełka

1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
sok z limonki
2 cm startego korzenia imbiru
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Sos BBQ

300 g keczupu
2 łyżki octu z białego wina
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki płynnego miodu
40 ml sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy
1 płaska łyżka wędzonej papryki w proszku

Przygotowanie:

    1

Do rondelka włożyć wszystkie składniki na sos BBQ, wymieszać, gotować na małym ogniu przez 7–8 minut, aż sos zgęstnieje. Rondelek zdjąć z palnika, sos przełożyć do wyparzonego słoika.

    2

Przygotować skrzydełka z kurczaka. Podzielić je w stawach na 3 części (lotki odłożyć np. na wywar). Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć do woreczka strunowego lub miski wraz ze startym imbirem, sosem sojowym, sokiem z limonki, olejem, solą oraz pieprzem. Całość odłożyć do lodówki na 2–3 godziny (a najlepiej na całą noc).

    3

Marynowane skrzydełka grillować na rozgrzanym ruszcie z dwóch stron, aż mięso będzie odchodziło od kostek.

    4

Upieczone skrzydełka przełożyć do miski, polać sosem BBQ i wymieszać. Podawać z kawałkami limonki.