Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Szef kuchni poleca
Zdjęcie przepisu Sernik waniliowy
© Beata Śniechowska

Sernik waniliowy

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (12 porcji)

Sernik:

750 g twarogu na sernik K-Classic
180 g cukru pudru
4 jaja (220 g) K-Classic
180 g jogurtu naturalnego K-Classic
300 g śmietanki 36% K-Classic
0.5 laski wanilii
szczypta soli morskiej

Dekoracja:

świeże owoce, np. maliny lub borówki
listki mięty
cukier puder

Przygotowanie:

    1

Do wysokiego naczynia przełożyć twaróg sernikowy, dodać jogurt, śmietankę. Wsypać cukier, wlać jaja oraz dodać ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii. Wszystkie składniki bardzo krótko zmiksować – tylko do połączenia się w jednolitą masę.

    2

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm spiąć i wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby wystawał poza krawędź. Do środka wlać masę sernikową. Piec 25–30 minut.

    3

Po tym czasie zostawić sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia, a potem odłożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sernik w środku będzie bardzo kremowy i delikatny, z lekko zrumienionym wierzchem. Sernik podawać ze świeżymi owocami z dodatkiem mięty. Całość można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.