Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Sandacz na purée z sałatką w koszyku z ciasta filo

Sandacz na purée z sałatką w koszyku z ciasta filo

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 936/​3917
    kcal / kJ
  • 65 g
    węglo- wodanów
  • 50 g
    białka
  • 50 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    936/3917 kcal/kJ, 65 g węglo- wodanów, 50 g białka, 50 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 opakowanie ciasta filo (250 g)
10 łyżek oleju
sok i skórka z 1 limonki
pęczek kolendry
sól
pieprz
800 g ziemniaków
50 g rukoli
1 duże dojrzałe awokado
1 duże dojrzałe mango
świeżo zmielony pieprz
250 ml mleka K-Classic
1 łyżka masła
1 łyżeczka pasty wasabi
4 filety z sandacza ze skórą (po ok. 180 g)

Przygotowanie:

    1

Piekarnik rozgrzać (200°C/z termoobiegiem: 175°C). Płaty ciasta filo trzymać ok. 10 min w temperaturze pokojowej. Z ciasta wyciąć 16 kwadratów tej samej wielkości, każdy kwadrat posmarować olejem i ułożyć po 4 jeden na drugim, obracając lekko rogi względem siebie. 4 wgłębienia w formie do muffinek posmarować olejem, wyłożyć porcjami ciasta, docisnąć i piec w gorącym piekarniku przez 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika i z formy, koszyczki odstawić do wystygnięcia.

    2

Kolendrę umyć, osuszyć i - z wyjątkiem kilku łodyżek potrzebnych do dekoracji - grubo posiekać. 4 łyżki oleju, siekaną kolendrę, sok i skórkę z limonki zmiksować blenderem w wysokim naczyniu, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Awokado przepołowić wzdłuż, usunąć pestkę i skórkę. Miąższ pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z limonki. Mango obrać, miąższ odciąć od pestki i pokroić w kostkę. Awokado i mango wymieszać z 1 łyżką oleju, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.

    3

Mleko rozgrzać w garnku z masłem i wasabi. Ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę i dodać do gorącego mleka, wymieszać i doprawić solą, odstawić w ciepłe miejsce. Rybę opłukać, osuszyć, każdy filet przekroić w poprzek. Kawałki ryby posolić, obtoczyć w mące, nadmiar mąki strząsnąć. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Smażyć filety na stronie ze skórą przez ok. 3 minuty, obrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty.

    4

Awokado i mango wymieszać z sałatą, a następnie przełożyć do koszyków z ciasta filo. Na talerze wyłożyć puree i rybę, ozdobić dressingiem z kolendry, ułożyć koszyczki z sałatką i udekorować gałązkami kolendry.