Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Sałatka z brukselki

Sałatka z brukselki

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 534/​2215
    kcal / kJ
  • 21 g
    węglo- wodanów
  • 11 g
    białka
  • 43 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    534/2215 kcal/kJ, 21 g węglo- wodanów, 11 g białka, 43 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

Sałatka:

250 g mrożonej brukselki
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól
pieprz
100 g czerwonej kapusty
1 łyżeczka cukru
0.25 pęczka szczypiorku
4 figi
0.5 czerwonej cebuli
25 g tartego sera Parmigiano Reggiano K-Favourites

Dressing:

0.5 limonki
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy o średnim stopniu ostrości
40 ml octu winnego białego K-Classic
sól
pieprz
szczypta cukru

Cenna rada

  • Świeżą brukselkę należy wcześniej przekroić na pół i blanszować w gotującej się wodzie lub odrywać z niej pojedyncze liście i dopiero smażyć.


Przygotowanie:

    1

Brukselkę rozmrozić, po czym w zależności od jej wielkości pokroić na ćwiartki lub połówki. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć na nim brukselkę przez ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na bok. Czerwoną kapustę umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Przekroić na kilka części i usunąć głąb. Następnie pokroić w bardzo cienkie paski, przełożyć do miski i zagnieść z solą i cukrem. Odstawić na ok. 10 minut, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

    2

W międzyczasie umyć szczypiorek oraz figi i osuszyć je z nadmiaru wody. Szczypiorek pokroić na drobne krążki. Figi pokroić na mniejsze kawałki (kliny). Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka.

    3

W celu przygotowania dressingu umyć limonkę, przekroić na pół i wycisnąć sok. Sok z limonki, oliwę z oliwek, musztardę i ocet wymieszać trzepaczką kuchenną, a następnie doprawić solą, pieprzem i cukrem.

    4

Składniki sałatki przełożyć na talerze, polać dressingiem i posypać parmezanem.