Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Ryż na mleczku kokosowym z czereśniami

Ryż na mleczku kokosowym z czereśniami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 529/​2203
    kcal / kJ
  • 47 g
    węglo- wodanów
  • 6 g
    białka
  • 34 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    529/2203 kcal/kJ, 47 g węglo- wodanów, 6 g białka, 34 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

Ryż na mleku:

400 ml kremowego mleczka kokosowego K-Classic
100 ml wody
2 łyżki cukru
0.5 opakowania cukru wanilinowego K-Classic
1 szczypta soli
125 g ryżu krótkoziarnistego
1 łyżeczka masła K-Bio (82% tłuszczu)
1 ekologiczna limonka

Sos:

200 g czereśni K-Classic (bez pestek)
150 ml soku czereśniowego (ze słoika)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
trochę wody do rozrobienia mąki ziemniaczanej

Dodatki:

25 g grubo startych migdałów
25 chipsów kokosowych K-Bio ze skórką

Cenna rada

  • Jeśli chcesz użyć świeżych czereśni, usuń z nich pestki. Czereśnie gotuj w soku przez ok. 5 minut, aby zmiękły. Sos należy zagęścić mąką ziemniaczaną.


Przygotowanie:

    1

W garnku zagotować mleczko kokosowe z wodą, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać ryż i gotować na małym lub średnim ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć kuchenkę i zostawić na niej garnek z ryżem na kolejne 5-10 minut. Dodać masło i wymieszać. Limonkę sparzyć gorącą wodą i osuszyć. Zetrzeć skórkę z limonki i dodać ją do garnka z pęczniejącym ryżem. Całość wymieszać.

    2

Czereśnie wraz z sokiem przełożyć do osobnego garnka i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w miseczce z odrobiną wody, aż nabierze gładkiej konsystencji. Następnie do czereśni dodać mąkę i mieszać, aż całość zgęstnieje.

    3

Migdały uprażyć na patelni bez oleju na kolor złoto-brązowy. Ryż podawać udekorowany sosem z czereśni, migdałami i chipsami kokosowymi.