Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Szef kuchni poleca
Zdjęcie przepisu Ryż z kurczakiem w miodowej glazurze z chili i sezamem
© Beata Śniechowska

Ryż z kurczakiem w miodowej glazurze z chili i sezamem

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (2 porcje)

Kurczak:

600 g oczyszczonych udek z kurczaka (bez kości) lub piersi z kurczaka
25 g skrobi kukurydzianej
50 g mąki pszennej K-Classic
120 ml wody
40 g masła K-Classic
50 g miodu K-Stąd Takie Dobre
jasnego sosu sojowego K-Classic
0.5 łyżki papryki gochugaru w płatkach lub płatków chili
5 g octu winnego
sól
pieprz

Dodatkowo:

olej K-Classic do smażenia
200 g ryżu K-Classic
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki sezamu
1 limonka

Przygotowanie:

    1

Ryż ugotować al dente. Do miski wsypać mąkę, skrobię kukurydzianą oraz wodę. Wymieszać. Kurczaka oczyszczonego z kości pokroić w cząstki ok. 3-4 cm. Doprawić solą oraz pieprzem, przełożyć do ciasta z mąki i wody, wymieszać.

    2

Do głębokiej patelni wlać olej, smażyć kurczaka z każdej strony, aż się zrumieni. W międzyczasie na drugiej patelni roztopić masło, dodać miód, sos sojowy, ocet oraz paprykę gochugaru. Gorące smażone porcje kurczaka przełożyć na talerz i polać polewą miodową, aby dokładnie oblepiła mięso.

    3

Ugotowany ryż wysypać na półmisek, na środek wyłożyć kurczaki, posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z limonką pokrojoną na ćwiartki.