
Prosty chleb lub bułki pszenne
Składniki (1 porcja)
7 g | suszonych drożdży |
1 łyżeczka | cukru |
300 ml | mleka K-Classic |
500 g | mąki pszennej |
30 ml | oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio |
1 łyżeczka | soli |
Przygotowanie:
- 1
Do miski wlać letnie mleko, wsypać drożdże, cukier, lekko rozmieszać, dosypać połowę mąki i odstawić na ok. 15 minut.
- 2
Następnie dosypać resztę mąki i sól, wyrobić ciasto (najlepiej za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania). Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30–40 minut.
- 3
Następnie uformować chleb lub bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. 20 minut.
- 4
Piekarnik nagrzać do 190°C. Na spód piekarnika wlać pół szklanki wody, wstawić blachę i piec chleb ok. 30 minut, bułki 15–20 minut.