Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Pikantne muffiny dyniowe

Pikantne muffiny dyniowe

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 276/​1152
    kcal / kJ
  • 20 g
    węglo- wodanów
  • 9 g
    białka
  • 18 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    276/1152 kcal/kJ, 20 g węglo- wodanów, 9 g białka, 18 g tłuszczu

Składniki (12 kawałków)

350 g dyni hokkaido
1 łyżeczka soli
2 gałązki pietruszki
250 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki musztardy o średnim stopniu ostrości
200 g serka kremowego (o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu 60%)
1 łyżeczka suszonego oregano
0.5 łyżeczki suszonego majeranku
100 ml oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
pieprz
200 g sera feta
50 g pestek dyni

Cenna rada

  • Nie masz pod ręką dyni? W tym przepisie sprawdzi się również marchewka, cukinia lub korzeń pietruszki.


Przygotowanie:

    1

Rozgrzać piekarnik (piekarnik z funkcją grzania góra-dół: 200°C; piekarnik z termoobiegiem: 175°C). Dynię umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kliny, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dynię przełożyć do miski i delikatnie posolić. Odstawić na bok na ok. 5 minut. Pietruszkę umyć, osuszyć z nadmiaru wody, oberwać listki z łodyżek i drobno posiekać.

    2

W misce wymieszać mąką z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, musztardę, twarożek kremowy, oregano, majeranek, oliwę z oliwek i pietruszkę, a następnie całość zmiksować ręcznym mikserem. Doprawić solą i pieprzem. Fetę pokruszyć i dodać do masy wraz ze startą dynią, a następnie wymieszać. Wgłębienia w blasze do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem do ¾ wysokości. Posypać pestkami dyni i piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20-25 minut na kolor złoto-brązowy.

    3

Muffinki w papilotkach wyjąć z blachy i podawać wedle uznania na ciepło lub na zimno.