Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Pierś z kaczki z mandarynkami i kluseczkami z batatów

Pierś z kaczki z mandarynkami i kluseczkami z batatów

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 853/​3566
    kcal / kJ
  • 83 g
    węglo- wodanów
  • 32 g
    białka
  • 29 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    853/3566 kcal/kJ, 83 g węglo- wodanów, 32 g białka, 29 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

3 mandarynki lub klementynki
800 g batatów
szczypta gałki muszkatołowej
0.5 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
4 łyżki miękkiego masła
220 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
2 szalotki
2 filety z piersi kaczki sous vide, każda po ok. 220 g
2 łyżeczki przecieru pomidorowego K-Classic
100 ml czerwonego wina
200 ml bulionu drobiowego (z kostki K-Classic)
2 łyżki dżemu z mandarynek
świeżo zmielony pieprz
sól

Cenna rada

  • Do sosu można dodać kilka listków tymianku.


Przygotowanie:

    1

Piekarnik nagrzać do temp. 180°C z termoobiegiem (200°C w trybie góra-dół).

    2

Mandarynki obrać i wyfiletować. Bataty umyć, przekroić wzdłuż na 2 części, następnie posolić i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut. Odstawić do lekkiego wystygnięcia; za pomocą łyżki zdjąć z nich skórkę, dodać gałkę muszkatołową, cynamon, pieprz cayenne i 2 łyżki masła; zmiksować blenderem na delikatną masę.

    3

Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i stopniowo dodawać do masy z batatów, zagniatając ciasto. Z ciasta urywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i na oprószonej mąką stolnicy formować podłużne kluseczki. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 5-7 minut, następnie odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Szalotki obrać i pokroić w pióra.

    4

Piersi kaczki wyjąć z woreczka, delikatnie ponacinać skórę w romby i smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu – skórą do dołu przez 3-4 minuty, a następnie drugą stroną przez 1-2 minuty. Kaczkę zdjąć z patelni.

    5

Szalotki przełożyć na patelnię, zeszklić, dodać przecier pomidorowy i podsmażyć. Podlać czerwonym winem, dodać bulion drobiowy, zredukować do uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie doprawić dżemem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać resztę masła i zrumienić na nim batatowe kluseczki. Dodać filety z mandarynek i przemieszać na patelni wraz z kluseczkami. Piersi z kaczki podgrzać w sosie i podawać z kluseczkami oraz mandarynkami.