Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Szef kuchni poleca
Wegański
Zdjęcie przepisu Pieczony ziemniak hasselback z wegańskim twarożkiem
© Beata Śniechowska

Pieczony ziemniak hasselback z wegańskim twarożkiem

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (4 kawałki)

Ziemniaki:

4 średniej wielkości ziemniaki mączyste
40 g oliwy extra virgin
sól gruboziarnista
2 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku

Wegański twarożek ziołowy:

300 g tofu naturalnego K-take it veggie
70 g naturalnego wegańskiego jogurtu sojowego K-take it veggie
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
skórka otarta z ½ cytryny Bio
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki posiekanego koperku
sól morska
pieprz

Do podania:

olej rzepakowy tłoczony na zimno (ok. 20 g)
pęczek rzodkiewki

Przygotowanie:

    1

Ziemniaki wyszorować i osuszyć. Ostrym nożem zrobić na całej długości każdego ziemniaka nacięcia co 2 mm, ale tak, aby go nie przeciąć do końca. Dla ułatwienia można ułożyć ziemniaka między 2 patyczkami do sushi lub drewnianymi łyżkami.

    2

Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać rozgniecione (w łupinie) ząbki czosnku, a igiełki rozmarynu powciskać między nacięcia ziemniaka. Całość skropić oliwą i posypać solą. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Przykryć naczynie pokrywką lub folią spożywczą. Piec ok. 60 minut, aż ziemniaki będą upieczone.

    3

W międzyczasie przygotować wegański twarożek. Tofu osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, pokroić w kostkę. Przełożyć do malaksera wraz z jogurtem wegańskim, skórką z cytryny oraz płatkami drożdżowymi. Zmiksować pulsacyjnie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posiekać szczypiorek i koperek, a rzodkiewki wraz z ładnymi listkami umyć.

    4

Podawać gorące ziemniaki hasselback z wegańskim twarożkiem i całymi rzodkiewkami. Całość posypać szczypiorkiem, koperkiem i skropić olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.