Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Pieczony seler faszerowany migdałami, kaszą i szpinakiem

Pieczony seler faszerowany migdałami, kaszą i szpinakiem

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 543/​2280
    kcal / kJ
  • 41 g
    węglo- wodanów
  • 30 g
    białka
  • 25 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    543/2280 kcal/kJ, 41 g węglo- wodanów, 30 g białka, 25 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 główka selera, ok. 1,2 kg
sól
2 łyżki białego octu winnego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 opakowanie wędzonego tofu K-take it veggie
kilka gałązek rozmarynu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
świeżo mielony pieprz
50 g migdałów (nieobranych)
120 g kaszy jaglanej
300 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
500 g liści szpinaku (alternatywnie mrożonego)
świeżo starta gałka muszkatołowa
50 ml śmietanki wegańskiej do gotowania K-take it veggie
3 łyżki żurawiny ze słoika

Cenna rada

  • Pieczony seler świetnie smakuje również z jabłkiem i czerwoną kapustą oraz kluskami ziemniaczanymi.


Przygotowanie:

    1

Umyj główkę selera, dokładnie wyczyść szczoteczką i osusz. Obierz górną ćwiartkę i wydrąż ją, pozostawiając brzeg o grubości około 2 cm. Ugotować części selera i -Gotować części selera i cebulę w osolonej wodzie z octem przez 10-15 minut i odcedzić.

    2

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Tofu zetrzyj na tarce, rozmaryn umyj i osusz, oberwij igiełki i drobno posiekaj.

    3

Tofu smaż na patelni na 1 łyżce oleju słonecznikowego przez 2-3 minuty, dodaj połowę pokrojonej w kostkę cebuli i czosnku i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Doprawić rozmarynem, papryką w proszku, solą i pieprzem i odstawić.

    4

Migdały grubo siekamy i prażymy na patelni na złoty kolor, dodajemy kaszę jaglaną, zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.

    5

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (nie zaleca się grzania góra/dół).

    6

Wymieszaj tofu z kaszą jaglaną i musztardą, włóż do główki selera, lekko dociśnij i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.

    7

W tym czasie umyj liście szpinaku osusz je i porwij na mniejsze kawałki. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek na pozostałym oleju, aż się zeszklenie, następnie dodaj szpinak i smaż przez 1 minutę. Gdy tylko szpinak opadnie, dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    8

Na osobnej patelni ugotuj śmietanę z plasterkami selera, aż go zgęstnienia. Następnie zmiksuj masę na puree za pomocą blendera ręcznego - dopraw solą i pieprzem.