Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Owocowe baranki wielkanocne z cukrowymi piankami

Owocowe baranki wielkanocne z cukrowymi piankami

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 429/​1795
    kcal / kJ
  • 58.1 g
    cukru
  • 4.1 g
    białka
  • 20 g
    tłuszczu
  • 5
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    429/1795 kcal/kJ, 58.1 g cukru, 4.1 g białka, 20 g tłuszczu, 5 WW

Składniki (2 kawałki)

250 g miękkiego masła
200 g brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego K-Classic
3 jajka
125 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
10 g mąki do moreli
125 g mączki kartoflanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia K-Classic
100 ml maślanki K-Classic
3-4 łyżki soku cytrynowego
0.25 łyżeczki startej skórki z cytryny ekologicznej
60 g suszonych moreli
2 łyżki posiekanych pistacji prażonych solonych K-Classic
tłuszcz do foremek
150 g cukru pudru + odrobina więcej do posypania
100 g minipianek cukrowych marshmallow

Przygotowanie:

1

Masło, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka, cały czas mieszając. Wsypać następnie mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dodać maślankę, 1łyżkę soku cytrynowego i startą skórkę cytrynową, wymieszać wszystkie składniki. Morele pokroić na bardzo drobne kosteczki, wymieszać ostrożnie z pozostałą mąką i z pistacjami, dodać do ciasta, całość delikatnie wymieszać.

2

Przelać ciasto do natłuszczonych foremek w kształcie baranków (pojemność każdej foremki ok. 1 litr) i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 °C (piekarnik gazowy: stopień 3, termoobieg 160 °C) przez ok. 50-60 min. na kolor złotobrązowy. Następnie ostrożnie wyciągnąć baranki z foremek i zostawić do schłodzenia na kratce kuchennej.

3

Zdobienie baranków: pozostały sok cytrynowy wymieszać na gładko z cukrem pudrem i posmarować tym baranki. Pianki jako kawałki wełny nakleić na lukier, zostawić do wyschnięcia - gotowe do podania. Baranki te mogą być również doskonałym prezentem.