Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 611/​2530
    kcal / kJ
  • 12 g
    węglo- wodanów
  • 23 g
    białka
  • 51 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    611/2530 kcal/kJ, 12 g węglo- wodanów, 23 g białka, 51 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

0.5 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
0.5 czerwonej papryki
0.5 bakłażana
0.5 cukinii
sól
pieprz
60 ml oleju słonecznikowego
0.25 pęczka szczypiorku
4 jajka (rozmiar M)
4 łyżki mleka 3,5 % tł. K-Classic
50 g tartego sera gouda

Cenna rada

  • Aby przygotować bardziej sycącą wersję tego dania, do warzyw należy dodać pokrojone w kostkę i usmażone ziemniaki.


Przygotowanie:

    1

Cebulę wraz z czosnkiem obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę, bakłażan i cukinię umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Z papryki usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić ją na cienkie paski. Bakłażan i cukinię pokroić w kostkę o bokach ok. 2 x 2 cm.

    2

Na patelni na dużym ogniu rozgrzać 2/3 przygotowanej porcji oleju (40 ml). Mocno podsmażyć bakłażan i cukinię. Dodać paprykę, cebulę oraz czosnek i krótko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, po czym odstawić na bok.

    3

Szczypiorek umyć, osuszyć z nadmiaru wody i drobno posiekać. W misce trzepaczką ubić jajka z mlekiem i szczypiorkiem. Doprawić solą. Pozostały olej rozgrzać na drugiej patelni na średnim ogniu. Aby przygotować jedną porcję, przełożyć na patelnię 2 ubite jajka i odczekać chwilę, aż się zetną. Na jedną stronę omletu nałożyć warzywa, posypać serem gouda, patelnię przykryć pokrywką i odczekać kolejne 2 minuty. Złożyć omlet, nakładając pustą połowę na warzywa, a następnie podawać. W taki sam sposób przygotować drugą porcję.