Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Mus czekoladkowy

Mus czekoladkowy

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 554/​2317.94
    kcal / kJ
  • 39 g
    węglo- wodanów
  • 6 g
    białka
  • 41 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    554/2317.94 kcal/kJ, 39 g węglo- wodanów, 6 g białka, 41 g tłuszczu

Składniki (6 porcji)

0.5 tabliczki czekolady gorzkiej 60% K-Favourites
10 czekoladek Belgijskie Owoce Morza K-Favourites
2 listki żelatyny
1 jajko, rozmiar M
50 g cukru
400 ml śmietany do ubijania, 30% tł.
1 opakowanie cukru waniliowego typu Bourbon
1 opakowanie usztywniacza do śmietany
6 czekoladek truflowych bez alkoholu K-Favourites
9 kulek waflowych Grandelo K-Favourites

Cenna rada

  • Mus czekoladkowy można przygotować również dzień wcześniej i udekorować śmietaną i czekoladkami na krótko przed podaniem.


Przygotowanie:

    1

Czekoladę oraz 4 czekoladki Owoce Morza posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.

    2

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

    3

Jajko ubić mikserem na puszystą masę. Cukier zagotować w 4 łyżkach wody, następnie stale mieszając dodać do masy jajecznej i ubijać do uzyskania jasnego kremu.

    4

Roztopioną czekoladę dodać do masy jajecznej, wycisnąć żelatynę, rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody, wymieszać i trochę schłodzić.

    5

Śmietanę lekko ubić do uzyskania kremowej konsystencji i połowę dodać do masy czekoladowej. Pozostałą część śmietany ubić z cukrem waniliowym i usztywniaczem do śmietany i przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

    6

Połowę waniliowej śmietany przełożyć do 6 szklanek, nałożyć na nią mus czekoladkowy, a następnie wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

    7

Na mus czekoladkowy nałożyć resztę waniliowej śmietany, a całość podawać udekorowaną z wierzchu czekoladkami Owoce Morza, czekoladkami truflowymi i kulkami waflowymi.