Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Marynowany kurczak w bazyliowym winegrecie

Marynowany kurczak w bazyliowym winegrecie

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 359.3/​1505.4
    kcal / kJ
  • 9.8 g
    węglo- wodanów
  • 35 g
    białka
  • 19.9 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    359.3/1505.4 kcal/kJ, 9.8 g węglo- wodanów, 35 g białka, 19.9 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

4 filety z piersi kurczaka (ok.60 dag)
1 młoda cukinia
2 kolorowe papryki
1 pęczek bazylii
0.5 bulionu z oliwy z oliwek z ziołami
1 kieliszek białego wytrawnego wina

Dodatki:

4 łyżki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
2-3 ząbki ząbek czosnku
sok z cytryny
pasek skórki cytrynowej
3-4 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżka musztardy miodowej
1 liść nori
2-3 goździki
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sos sojowy Mammita
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

    1

Na marynatę wymieszać kieliszek białego wina z 1/4 szklanki bulionu, 2 łyżkami oliwy i łyżką musztardy miodowej. Dodać posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól do smaku.

    2

Filety z piersi kurczaka umyć, oczyścić z błon i resztek tłuszczu. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć filety i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

    3

Do kurczaka wlać resztę bulionu, wcisnąć sok z cytryny, dodać pasek skórki cytrynowej, listek laurowy, goździki i obrany imbir. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 10-15 minut.

    4

Warzywa umyć. Z cukinii odciąć końce, pokroić w grubsze słupki. Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić w cienkie paski.

    5

Filety z piersi kurczaka wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić w paski. Wywar przecedzić przez sitko i dodać do marynaty.

    6

Kurczaka włożyć do miski razem z warzywami. Zalać marynatą, wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na 1 - 2 godziny.