Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Małże z frytkami

Małże z frytkami

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 969/​4053
    kcal / kJ
  • 73 g
    węglo- wodanów
  • 51 g
    białka
  • 45 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    969/4053 kcal/kJ, 73 g węglo- wodanów, 51 g białka, 45 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

800 g twardych ziemniaków
2 łyżki oleju słonecznikowego K-Classic
sól
150 g pora
150 g marchwi
100 g selera naciowego
1 łyżka masła
50 ml bulionu warzywnego z kostki K-Classic
1 butelka jasnego piwa (0,33l) bezalkohol.
pieprz świeżo zmielony
2 kg świeżych małży
6 gałązek gładkiej pietruszki
3 łyżki musztardy francuskiej
4 łyżki majonezu K-Classic
papryka w proszku
papier do pieczenia

Przygotowanie:

    1

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki gr. 1 cm i włożyć do miski z zimną wodą. Mieszać tak długo, aż woda będzie przeźroczysta (ew. można zmienić wodę). Ziemniaki odcedzić i dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym, wymieszać w misce z olejem i 1 łyżeczką soli, rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C (termoobieg 180°C) na złotobrązowo ok. 30 min. W połowie pieczenia ziemniaki obrócić.

    2

W tym czasie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w małą kostkę. Małże umyć, otwarte muszle wyrzucić. Rozgrzać masło w dużym rondlu, dodać warzywa i smażyć na wolnym ogniu ok. 2 minut, mieszając. Wlać bulion i piwo, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem. Dodać małże i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.

    3

Dip: Pietruszkę umyć, osuszyć, oderwać listki i posiekać. Musztardę wymieszać z majonezem i odrobiną pietruszki. Frytki wyjąć z piekarnika, posypać papryką w proszku. Małże posypać resztą pietruszki, podawać z frytkami.