Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Szef kuchni poleca
Zdjęcie przepisu Klopsiki z indyka na 3 sposoby
© Beata Śniechowska

Klopsiki z indyka na 3 sposoby

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (4 porcje)

przepis podstawowy:

400 g piersi z indyka K-Favourites
1 jajko K-Stąd Takie Dobre
100 g chorizo K-Favourites
6 suszonych pomidorów (osączonych z zalewy)
30 g krakersów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek ząbek czosnku
mała 1 szalotka
1 łyżeczka musztardy Rotisseur K-Favourites
2 łyżki oliwy K-Favourites
sól i pieprz

Wersja 1: Klopsiki z cytrynowym aioli z pieczonym czosnkiem

1 żółtko
1.5 łyżeczki musztardy dijon K-Favourites
mała 1 główka czosnku
skórka i sok z ½ cytryny
120-150 ml oliwy extra virgin K-Favourites
sól i pieprz

Wersja 2: Spaghetti z pomidorami, klopsikami i parmezanem

300 g makaronu spaghetti K-Favourites
500 g pomidorów
2 ząbki ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy K-Favourites
30 g startego parmezanu K-Favourites
1 papryczka peperoncino
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Wersja 3: Zapiekane z serowym beszamelem, brokułami i pangrattato

serowy beszamel:

400 ml mleka K-Classic
100 g startego sera cheddar K-Favourites
2 łyżki mąki pszennej K-Classic
1 łyżeczka musztardy dijon K-Favourites
0.5 startego ząbka czosnku
40 g masła K-Classic
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma do smaku

pangrattato:

ok. 50 g czerstwej bułki
1 ząbek czosnku
starta skórka z 1/2 niepryskanej cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek K-Favourites
0.5 łyżeczki płatków chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
dodatkowo: 0.5 brokułu

Przygotowanie:

    1

Przepis podstawowy: W maszynce do mielenia mięsa zmielić mięso z indyka oraz chorizo, przełożyć do miski. Suszone pomidory drobno posiekać, krakersy pulsacyjnie zmiksować w malakserze. Szalotkę oraz czosnek krótko przesmażyć na 1 łyżce oliwy, ostudzić, dodać do mięsa. Suszone pomidory, krakersy, szalotkę z czosnkiem, jajko, natkę pietruszki i musztardę dodać do mięsa. Całość doprawić solą i pieprzem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zwilżyć dłonie, formować małe, okrągłe pulpeciki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Pulpeciki piec ok. 15 minut. Wersja 1: cytrynowe aioli z pieczonym czosnkiem. Górę z główki czosnku ściąć, czosnek posolić, skropić oliwą, owinąć folią aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 60 minut. Czosnek ostudzić, wycisnąć do miski, dodać musztardę, żółtko, sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszać, wąskim strumieniem wlewać oliwę, aż do uzyskania gładkiego majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Klopsiki nabijać naprzemienne na patyczki do szaszłyków. Podawać z aioli. Wersja 2: Spaghetti z pomidorami, klopsikami i parmezanem. Pomidory naciąć, sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i papryczkę. Dodać pomidory i dusić przez ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, połączyć z sosem pomidorowym oraz klopsikami. Całość posypać parmezanem i natką pietruszki. Wersja 3: Zapiekane z serowym beszamelem, brokułami i pangrattato. Pangrattato zdjąć z patelni, przełożyć do miski. Dodać skórkę z cytryny i natkę, całość doprawić solą, wymieszać. Sos serowy: w rondelku rozpuścić masło, zasmażyć mąkę, zalać mlekiem. Składniki mieszać cały czas, aż zgęstnieją. Dodać musztardę, starty ser i czosnek. Stale mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia sera. W razie, gdyby sos stał się zbyt gęsty, dolać odrobinę mleka. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i kurkumą. Brokuł podzielić na różyczki, gotować w osolonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. Do naczynia żaroodpornego przełożyć klopsiki i brokuł, zalać gorącym sosem serowym. Całość wstawić na 6-8 minut do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Gorące danie posypać kruszonką pangrattato.