Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Hiszpańskie tapas

Hiszpańskie tapas

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 943/​3948
    kcal / kJ
  • 56 g
    węglo- wodanów
  • 35 g
    białka
  • 64 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    943/3948 kcal/kJ, 56 g węglo- wodanów, 35 g białka, 64 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

200 g małych ziemniaków
sól morska
300 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
cebule (białe, obrane)
1 pęczek gładkiej pietruszki
4 łyżki + 50 ml oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
sól
pieprz świeżo zmielony
3 jajka, wielkość M
3 gałązki tymianku
1 łyżka orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
150 g mieszanego mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
1 puszka (425 ml) pomidorków koktajlowych
pół czerwonej papryczki chili
liść laurowy
cukier

Przygotowanie:

    1

Papas arrugadas (ziemniaczki w skorupce solnej): ziemniaczki wyszorować, włożyć do 500 ml gotującej wody, dodać 30 g soli morskiej i gotować 20 min. W tym czasie ziemniaki w mundurkach do tortilli obrać i pokroić w 1-cm kostkę. 1 cebulę obrać i posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć, połowę posiekać.

    2

Na tortillę - 1 łyżkę oleju rozgrzać na małej patelni (śr. 16 cm), którą można włożyć do piekarnika. Zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i smażyć razem 2 min. Dobrze doprawić solą i pieprzem. 2 jajka wymieszać z połową posiekanej pietruszki, wlać na patelnię z ziemniakami i trzymać na ogniu 1 min. Tortillę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C (termoobieg 175°C) na dolną półkę i piec 15-20 min.

    3

Albondigas (kulki mięsne w sosie pomidorowym): 1 cebulę obrać i posiekać. Tymianek umyć, osuszyć, oderwać listki. Orzeszki piniowe posiekać. Czosnek obrać i również posiekać.

    4

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć orzeszki piniowe i czosnek, podgrzewać przez 1 min na małym ogniu. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, 1 jajko, bułkę tartą i pozostałą posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 6 kulek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć kulki mięsne ze wszystkich stron ok. 5 min. wyjąć z patelni. Cebulę chwilę poddusić, dodać pomidory, chili, liść laurowy i tymianek. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Kulki mięsne włożyć do sosu i dusić ok. 10 min pod przykryciem.

    5

Mojo (zielony dip) - 1 ząbek czosnku obrać, grubo pokroić, zmiksować z 50 ml oleju i resztą pietruszki (kilka gałązek wcześniej odłożyć do dekoracji). Sos doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, pozostawiając 50 ml wody. Garnek postawić z powrotem na ogniu. Gdy cała woda odparuje, ziemniaki mieszać, aż pokryją się solną skorupką. Tortillę wyjąć z pieca, podawać z ziemniaczkami, dipem mojo i kulkami mięsnymi w sosie. Udekorować gałązkami pietruszki. Tapas świetnie smakują z oliwkami i podpieczonym chlebem.