Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Gofry z szarpaną gęsiną

Gofry z szarpaną gęsiną

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 3984/​953
    kcal / kJ
  • 60 g
    węglo- wodanów
  • 38 g
    białka
  • 56 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    3984/953 kcal/kJ, 60 g węglo- wodanów, 38 g białka, 56 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

0.5 pęczka szczypiorku
kilka gałązek tymianku
350 g gotowych knedli ziemniaczanych
2 łyżki mleka
1 jajko
1 Sól
125 g szalotek
2 łyżeczki masła
1 łyżka cukru trzcinowego
1 laska cynamonu
130 ml soku z ciemnych winogron
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka ciemnego zagęstnika do sosów
400 g czerwonej kapusty
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki orzechów laskowych
świeżo zmielony pieprz
300 g gotowanego mięsa z gęsi

Przygotowanie:

    1

Zioła umyć i osuszyć. Oberwać listki tymianku, łodyżki odłożyć, a szczypiorek pokroić w cienkie krążki.

    2

Knedle pokroić na kawałki, rozgnieść widelcem, dodać mleko, jajka i tymianek i zagnieść gładkie ciasto, a następnie doprawić solą.

    3

Szalotki obrać i przepołowić, doprawić solą i przez około 2 minuty lekko smażyć na 1 łyżeczce roztopionego masła. Dodać cukier i stale mieszając, lekko skarmelizować. Łodyżki tymianku wraz z cynamonem przełożyć do garnka, podlać 100 ml soku z winogron oraz 50 ml bulionu i pod przykryciem gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć łodyżki ziół i cynamon, a szalotki w czerwonym sosie zagęścić zagęstnikiem do sosów.

    4

Czerwoną kapustę umyć, osuszyć, usunąć głąb, liście pokroić w cienkie paski i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z orzechami laskowymi przez 2–3 minuty. Podlać resztą soku i bulionu, całość zredukować na średnim ogniu, dodać połowę szczypiorku i resztę masła, a następnie doprawić solą i pieprzem.

    5

Rozgrzać gofrownicę, w razie potrzeby natłuścić. Ciasto nakładać 2 łyżkami do gofrownicy i piec jeden po drugim dwa złotobrązowe gofry. Gęsinę poszarpać na kawałki, podgrzać z szalotką w czerwonym sosie i podawać posypaną pozostałym szczypiorkiem z zasmażaną czerwoną kapustą i goframi.