Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Filet z indyka w sosie z granatu z plackami

Filet z indyka w sosie z granatu z plackami

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 703/​2954
    kcal / kJ
  • 53.8 g
    cukru
  • 62.5 g
    białka
  • 25.7 g
    tłuszczu
  • 4.5
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    703/2954 kcal/kJ, 53.8 g cukru, 62.5 g białka, 25.7 g tłuszczu, 4.5 WW

Składniki (4 porcje)

800 g filetu z piersi indyka
sól
pieprz
5 łyżek oleju słonecznikowego K-Classic
2 małe cebule
2 gałązki rozmarynu
600 ml bulionu drobiowego z kostki K-Classic
1 granat
600 g ziemniaków
300 g brukselki
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej typ 405 K-Classic
1-2 łyżeczki miodu
3-4 łyżki grenadyny (syrop z owocu granatu)
2-3 łyżki ciemnej zasmażki w proszku

Przygotowanie:

1

Filet z indyka umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Cebule obrać, pokroić w kostkę, razem z rozmarynem dodać do mięsa i podsmażyć. Wlać bulion, zagotować i na małym ogniu dusić mięso ok. 50 min.

2

Owoc granatu przepołowić, z jednej połowy wydobyć ziarenka, z drugiej wycisnąć sok. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Brukselkę umyć, podzielić na listki, pokroić w paski, wymieszać z ziemniakami, jajkiem i mąką, doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym oleju z masy usmażyć placki.

3

Filet z indyka wyjąć z bulionu i trzymać w cieple. Do wywaru dodać miód, ziarenka i sok z granatu, sos zagęścić i doprawić solą i pieprzem. Filet pokroić w plastry, ułożyć na talerzach z plackami i sosem.