Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Szef kuchni poleca
Zdjęcie przepisu Filet z indyka w marynacie „balsamico” z egzotyczną salsą
© Beata Śniechowska

Filet z indyka w marynacie „balsamico” z egzotyczną salsą

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (2 porcje)

mięso + marynata

500 g fileta z indyka
200 ml octu balsamicznego K-Classic
300 ml wody
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka soli
0.5 łyżki pieprzu w ziarnach

egzotyczna salsa

300 g obranego mango lub papai
3 łyżki owoców granatu
sok z 1/2 limonki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1 mała posiekana papryczka chili (bez pestek)
1 łyżka oliwy K-Bio
sól, pieprz

Przygotowanie:

    1

W garnku zagotować wodę z solą, pieprzem i czosnkiem. Wlać ocet balsamiczny, ponownie zagotować, włożyć filet z indyka, przykryć garnek i gotować ok. 10 minut (mięso powinno być całkowicie przykryte). Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić mięso w garnku na ok. 25 minut (dla uzyskania mocniejszego koloru i intensywniejszego smaku można zostawić mięso w marynacie do wystudzenia).

    2

Mango (lub papaję) obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę, przełożyć do miski, wymieszać z posiekaną cebulą, chili, szczypiorkiem oraz pestkami granatu. Doprawić do smaku, dodać sok z limonki oraz oliwę.

    3

Filet z indyka wyjąć z marynaty (można podawać na zimno lub na ciepło), pokroić w plastry w poprzek włókien, serwować z egzotyczną salsą. W wersji na ciepło do mięsa można podać np. ugotowany ryż lub komosę ryżową