
Empanadas z kurczakiem i warzywami
Składniki (2 porcje)
Farsz:
1 | pojedyncza pierś z kurczaka |
0.5 | czerwonej cebuli lub szalotki |
0.5 | papryki |
50 g | kukurydzy K-Classic z puszki |
ok. 70 g | startego sera, np. Cheddara K-Favourites |
ok. 4 łyżki | passaty pomidorowej K-Classic |
oliwa lub olej do smażenia K-Classic lub K-Bio | |
do smaku: sól K-Classic, świeżo mielony pieprz, oregano, słodka papryka |
Ciasto:
ok. 250 g | mąki pszennej typ 405 K-Classic |
100 g | masła K-Classic |
1 | jajko K-Bio |
0.5 łyżeczki | soli |
3-4 łyżki | zimnej wody |
1 rozmącone | jajko do posmarowania |
Przygotowanie:
- 1
Pierś z kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem, usmażyć z dwóch stron. Następnie mięso pokroić w małą kostkę lub podzielić na ok. 8 części i poszarpać pulsacyjnie w malakserze. Przełożyć do miski. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Cebulę usmażyć na złoty kolor, dodać paprykę, doprawić solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Smażyć, aż papryka zmięknie, zdjąć patelnię z palnika. Do warzyw dodać kukurydzę, kurczaka, starty na tarce ser oraz passatę pomidorową. Całość wymieszać i ostawić.
- 2
Przygotować ciasto na empanadas. Do misy miksera wsypać mąkę, sól, cukier, dodać jajko i pokrojone zimne masło. Wyrabiać ciasto za pomocą haka, dolewając wodę. Gdy ciasto wchłonie wodę, wyłączyć mikser, uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wyciąć krążki o śr. 10 cm, układać na nich nadzienie. Pierożki zlepić i widelcem odcisnąć dekoracyjny wzór na brzegach ciasta. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch pierożków rozmąconym jajkiem. Piec pierożki ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podawać np. z cząstkami limonki, salsą pomidorową, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.