Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Daktylowy dip z curry

Daktylowy dip z curry

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 316/​1325
    kcal / kJ
  • 29 g
    węglo- wodanów
  • 9 g
    białka
  • 18 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    316/1325 kcal/kJ, 29 g węglo- wodanów, 9 g białka, 18 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 ząbek czosnku
200 g jogurtu (3,5% tłuszczu)
150 g daktyli bez pestek
200 g serka śmietankowego typu Philadelphia o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu (60-87% tłuszczu)
1 łyżka curry w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz

Cenna rada

  • Aby podkreślić smak dipu daktylowego z curry, można do niego dodać odrobinę startej skórki z limonki oraz uprażonych nasion sezamu.


Przygotowanie:

    1

Czosnek obrać i zmiksować blenderem wraz z jogurtem oraz połową daktyli. Pozostałą część daktyli posiekać, dodać serek śmietankowy i curry w proszku, a następnie wymieszać z jogurtem.

    2

Dip daktylowy z curry schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut, następnie doprawić solą i pieprzem i wedle uznania podawać z opiekanymi chlebkami pita lub pałeczkami warzywnymi.