kaufland.pl/przepisy

Curry pomidorowe na ostro
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
332/1393kcal / kJ
-
47 gwęglo- wodanów
-
22.9 gbiałka
-
5 gtłuszczu
-
3.5WW
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
332/1393 kcal/kJ,
47 g węglo- wodanów,
22.9 g białka,
5 g tłuszczu,
3.5 WW
Składniki (4 porcje)
200 g | ryżu naturalnego |
sól | |
300 g | filetu z piersi kurczaka |
kawałek | korzenia imbiru (ok. 2 cm) |
1 ząbek | czosnku |
1 | mały kalafior |
1 łyżka | oleju |
800 g | pomidorów w kostce |
1 łyżeczka | czerwonej pasty curry |
1 łyżeczka | kurkumy |
200 g | zielonej fasoli |
chili w proszku |
Przygotowanie:
- 1
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Imbir z czosnkiem obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Kalafior podzielić na różyczki.
- 2
W garnku rozgrzać olej, dodać kurczaka, cebulę, czosnek i imbir, smażyć 3–5 minut, a następnie posolić. Dodać kalafior, pomidory, doprawić pastą curry i kurkumą, całość gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu dodać fasolę.
- 3
Gotowe curry doprawić solą oraz chili i podawać z ryżem.