Curry na ostro ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
457/1913kcal / kJ
-
58.4 gwęglo- wodanów
-
12.9 gbiałka
-
17 gtłuszczu
-
5WW
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
457/1913 kcal/kJ,
58.4 g węglo- wodanów,
12.9 g białka,
17 g tłuszczu,
5 WW
Składniki (4 porcje)
300 g | mrożonego szpinaku liściastego |
800 g | batatów |
2 strąki | czerwonej papryki |
1 cebula | |
2 ząbki | ząbek czosnku |
2 łyżki | oleju rzepakowego |
2-3 łyżeczki | czerwonej pasty curry |
300 ml | bulionu warzywnego z kostki K-Classic |
600 ml | mleczka kokosowego K-Bio |
sól | |
świeżo zmielony pieprz | |
1 łyżka | soku z limonki |
1 łyżka | mączki ziemniaczanej |
2 łyżki | posiekanej pietruszki |
4 łyżki | posiekanych orzeszków ziemnych K-Classic |
Przygotowanie:
- 1
Szpinak rozmrozić i grubo posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Strąki papryki przekroić na pół, wyczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek zgnieść.
- 2
Czosnek i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pastę curry i jeszcze chwilę smażyć. Wlać bulion i mleczko kokosowe, zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 min. Dodać szpinak, ziemniaki i paprykę, gotować przez kolejne 6 min.
- 3
Curry doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Mączkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody, zagęścić tym curry, posypać pietruszką i orzeszkami ziemnymi.