Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Chrupiące gofry z kurczakiem

Chrupiące gofry z kurczakiem

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 1182/​4942
    kcal / kJ
  • 92 g
    węglo- wodanów
  • 61 g
    białka
  • 62 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    1182/4942 kcal/kJ, 92 g węglo- wodanów, 61 g białka, 62 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

Kurczak:

200 g filetu z piersi kurczaka
200 ml maślanki (1% tłuszczu)
1 ekologiczna limonka
125 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżka czosnku w proszku
1 jajko, rozmiar M
sól
pieprz
400 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia

Ciasto:

50 g miękkiego masła
2 jajka, wielkość M
100 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
100 ml maślanki (1% tłuszczu)
50 g tartego sera gouda

Dodatkowo:

80 g surówki z kapusty (coleslaw)

Cenna rada

  • Do tego dania doskonale pasuje majonez lub sos koktajlowy.


Przygotowanie:

    1

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na 2 części i włożyć do miski. Limonkę sparzyć gorącą wodą, osuszyć, a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do miski z piersią z kurczaka dodać maślankę, startą skórkę z limonki oraz wyciśnięty sok. Mięso przykryć i marynować w lodówce przez co najmniej 8 godzin, a najlepiej przez całą noc.

    2

Następnego dnia przygotować ciasto na gofry. Mikserem ręcznym lub trzepaczką utrzeć masło na puszysty krem. Stale mieszając, dodawać po jednym jajku. Następnie – wciąż powoli mieszając – dodawać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodać maślankę i ser gouda.

    3

Przygotować panierkę do kurczaka. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, pieprz cayenne i sproszkowany czosnek. W osobnej misce ubić jajko ze 100 ml maślanki, w której marynował się kurczak oraz z solą i pieprzem. Mięso obtoczyć w mieszance mąki, następnie w mieszance jajecznej i ponownie w mieszance mąki.

    4

Rozgrzać gofrownicę i partiami piec gofry zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji producenta.

    5

Na patelni rozgrzać olej do temperatury ok. 170°C i smażyć w nim filety z kurczaka, każdorazowo przez ok. 6 minut. Następnie przekładać mięso na papier kuchenny lub na kratkę kuchenną, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

    6

Na gofry nakładać usmażonego kurczaka i surówkę coleslaw, a następnie podawać.