Chleb śniadaniowy z bakaliami i cynamonem
Składniki (1 porcja)
450 g | mąki pszennej typ 750 + dodatkowo do podsypania |
40 g | rodzynek |
40 g | suszonej żurawiny (lub jagód goji) |
40 g | suszonych, pokrojonych moreli |
1 łyżeczka | cynamonu |
1 łyżeczka | soli |
350 ml | wody |
7 g | suszonych drożdży |
Przygotowanie:
- 1
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać drożdże, pozostałe suche składniki i wodę. Wyrabiać ciasto hakiem na wolnych obrotach. Po 2 minutach przełączyć na średnie obroty. Dość luźne ciasto przełożyć do dużej miski podsypanej mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć na noc (na ok. 10–12 godzin) do lodówki.
- 2
Rano wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i energicznie wyrobić. Uformować bochenek, zostawić go na desce pod ściereczką na ok. 60 minut.
- 3
Do piekarnika wstawić brytfannę lub garnek żeliwny z pokrywką (garnek rzymski) i nastawić piekarnik na 250°C. Gdy garnek będzie mocno rozgrzany, ostrożnie ściągnąć pokrywkę i włożyć ciasto. Nałożyć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec ok. 30 minut. Po tym czasie dopiec chleb bez przykrywki (ok. 20 min).
- 4
Gdy naczynie na chleb wystygnie, wyjąć chleb i ostudzić na kratce.