Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Chleb śniadaniowy z bakaliami i cynamonem
© BeataŚniechowska

Chleb śniadaniowy z bakaliami i cynamonem

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (1 porcja)

450 g mąki pszennej typ 750 + dodatkowo do podsypania
40 g rodzynek
40 g suszonej żurawiny (lub jagód goji)
40 g suszonych, pokrojonych moreli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
350 ml wody
7 g suszonych drożdży

Przygotowanie:

    1

Do misy miksera przesiać mąkę, dodać drożdże, pozostałe suche składniki i wodę. Wyrabiać ciasto hakiem na wolnych obrotach. Po 2 minutach przełączyć na średnie obroty. Dość luźne ciasto przełożyć do dużej miski podsypanej mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć na noc (na ok. 10–12 godzin) do lodówki.

    2

Rano wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i energicznie wyrobić. Uformować bochenek, zostawić go na desce pod ściereczką na ok. 60 minut.

    3

Do piekarnika wstawić brytfannę lub garnek żeliwny z pokrywką (garnek rzymski) i nastawić piekarnik na 250°C. Gdy garnek będzie mocno rozgrzany, ostrożnie ściągnąć pokrywkę i włożyć ciasto. Nałożyć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec ok. 30 minut. Po tym czasie dopiec chleb bez przykrywki (ok. 20 min).

    4

Gdy naczynie na chleb wystygnie, wyjąć chleb i ostudzić na kratce.