Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Chleb nadziewany pastą ajvar i serem feta

Chleb nadziewany pastą ajvar i serem feta

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 424/​1779
    kcal / kJ
  • 49 g
    węglo- wodanów
  • 15 g
    białka
  • 18 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    424/1779 kcal/kJ, 49 g węglo- wodanów, 15 g białka, 18 g tłuszczu

Składniki (8 kawałków)

Ciasto:

550 g mąki pszennej (typ 550)
0.5 łyżeczki soli
1 opakowanie suszonych drożdży K-Classic
275 ml letniej wody
50 ml oleju słonecznikowego K-Classic

Nadzienie:

3 cebule dymki ze szczypiorem
4 gałązki pietruszki
400 g sera feta
300 g pasty ajvar

Cenna rada

  • Do nadziewanego chleba dobrze pasuje ziołowy twarożek. Jako nadzienie można alternatywnie wypróbować pokrojony w kostkę boczek, cebulę dymkę, kwaśną śmietanę i pietruszkę.


Przygotowanie:

    1

Przygotować ciasto. Wymieszać suche drożdże z wodą. Do miski przełożyć mąkę i sól, a następnie wymieszać. Dodać wodę z drożdżami oraz olej i wyrabiać mikserem ręcznym lub robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta przez ok. 10 minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    2

Przygotować nadzienie. Cebulę dymkę i pietruszkę umyć, a następnie osuszyć. Cebulę dymkę oczyścić i pokroić w drobne krążki. Z grubsza posiekać listki pietruszki, a ser feta pokruszyć.

    3

Nagrzać piekarnik (piekarnik z funkcją grzania góra-dół: 200°C; piekarnik z termoobiegiem: 175°C). Ciasto jeszcze raz krótko zagnieść. Następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, do uzyskania prostokąta o wymiarach ok. 40 cm x 25 cm. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Pośrodku obu pasów ciasta rozsmarować pastę ajvar, ułożyć na niej cebulę dymkę, pietruszkę i fetę. Oba pasy ciasta złożyć wzdłuż długiego boku i na końcach lekko docisnąć. Za pomocą trzonka drewnianej łyżki ciasto podzielić na 8 chlebów. Chleby przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20-25 minut.