Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Babeczki z podwójną czekoladą

Babeczki z podwójną czekoladą

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 507/​2122
    kcal / kJ
  • 40 g
    węglo- wodanów
  • 8 g
    białka
  • 34 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    507/2122 kcal/kJ, 40 g węglo- wodanów, 8 g białka, 34 g tłuszczu

Składniki (12 kawałków)

125 g miękkiego masła
150 g cukru
1 opak. cukru wanilinowego, 8 g
3 jajka, wielkość M
50 g lekko gorzkiej kuwertury czekoladowej
200 g mąki pszennej, typ 405
4 łyżki kakao do pieczenia
1 szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia K-Classic
120 ml mleka 1,5 % tł.

Nadzienie

90 g lekko gorzkiej kuwertury czekoladowej
100 g śmietanki 30% K-Classic

Krem

100 g lekko gorzkiej kuwertury czekoladowej
50 ml śmietanki 30% K-Classic
100 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
200 g serka śmietankowego, 60-87% tł.

Cenna rada

  • Ciasto z wydrążonych muffinek można połączyć z herbatnikami, serkiem śmietankowym i masłem i zrobić cake pops.


Przygotowanie:

    1

Nadzienie: W małym rondelku podgrzać śmietankę i dodać do niej posiekaną kuwerturę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie, mieszając od czasu do czasu, pozostawić do wystygnięcia.

    2

Krem: Grubo posiekać kuwerturę. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z kuwerturą do uzyskania gładkiej konsystencji. Masło ubić z cukrem na puszystą masę i ostrożnie dodawać do niej serek śmietankowy, po czym wszystko wymieszać. Dodać masę śmietankowo-czekoladową, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdki, a następnie schłodzić.

    3

Ciasto: Piekarnik rozgrzać do 160°C z termoobiegiem (180°C w trybie góra-dół). Ubić masło, cukier i cukier wanilinowy na puszystą masę, pojedynczo dodawać jajka, ciągle mieszając. Kuwerturę grubo posiekać, wymieszać z mąką, kakao, solą i proszkiem do pieczenia, połączyć z masą maślaną i mlekiem, a następnie wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto rozdzielić na 12 foremek do muffinek, piec w piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 20-25 minut, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.

    4

Ściąć ostrym nożem górę babeczek i delikatnie wydrążyć ich środek na głębokość ok. 3 cm, pozostawiając brzeg o grubości 1 cm. Łyżką nakładać nadzienie do powstałych w muffinach wgłębień i zakryć je odciętą wcześniej częścią. Krem nakładać na muffiny przy użyciu rękawa cukierniczego i wedle uznania podawać udekorowane kawałkami czekolady.