Produkty w kategorii Naczynia

Naczynia

Naczynia do idealnie serwowanych dań

Talerze, szklanki, filiżanki, miski i tym podobne: naczynia są potrzebne w każdym gospodarstwie domowym i służą do podawania jedzenia i napojów. Poniżej omawiamy poszczególne naczynia.

1. Naczynia

Naczynia można kupić pojedynczo lub w komplecie. Zaletą zakupu całej zastawy jest to, że wszystkie elementy wyglądają w szafce jednolicie i zawsze do siebie pasują.

Poniżej przedstawiamy poszczególne elementy zastawy stołowej.

1.1 Filiżanki

Filiżanki i kubki różnią się zarówno kształtem, jak i pojemnością. Od małej filiżanki do espresso po duży kubek do kawy – na każdy gorący napój znajdzie się odpowiednie naczynie.

W przeciwieństwie do kubków filiżanki są oferowane razem z pasującym spodkiem.

Różne rodzaje kubków i filiżanek:

Filiżanki do espresso

Filiżanki do espresso

Filiżanki do espresso są najmniejszą wersją filiżanek i mają pojemność od 40 do 90 mililitrów. Ponieważ espresso podawane w filiżankach ma być bardzo gorące przez dłuższy czas, naczynia te mają grube ścianki. Delikatne zaokrąglenie na dnie ułatwia dobre wymieszanie cukru. Większość filiżanek do espresso ma ucho, tylko nieliczne wersje są dostępne bez ucha.


Filiżanki do herbaty

Filiżanki do herbaty

Filiżanki do herbaty są często bardzo delikatne, zwykle są wykonane ze szczególnie szlachetnej porcelany. Typowymi cechami charakterystycznymi klasycznej filiżanki do herbaty są bardzo cienkie ścianki i płaski kształt. Z reguły filiżanki do herbaty mają pojemność 125 mililitrów. Oprócz klasycznej płaskiej formy dostępnych jest wiele innych wariantów, na przykład azjatyckie miseczki do herbaty.


Filiżanki do kawy

Filiżanki do kawy

Chociaż wiele osób pije kawę w kubku, tradycyjnie podaje się ją w filiżance do kawy. Filiżanka do kawy ma pojemność 125 mililitrów, tak samo jak filiżanka do herbaty, ale jest mniej płaska i ma grubsze ścianki. Podobnie jak filiżanka do espresso, zaokrąglenie na dnie zapewnia lepsze wymieszanie cukru.


Kubki

Kubki

Kubki mają zazwyczaj większą pojemność niż filiżanki i prawie zawsze mają cylindryczny kształt. Oprócz herbaty i kawy filtrowanej można podawać w nich również wiele innych rodzajów kawy, na przykład cappuccino lub caffè latte. Kubki są dostępne z uchem oraz bez ucha i są produkowane w różnych rozmiarach.


Specjalny kształt: szklanki do latte macchiato

Specjalny kształt: szklanki do latte macchiato

Latte macchiato ma charakterystyczne warstwy kolorystyczne, które powstają przez połączenie kawy i mleka. Dlatego ten gorący napój jest często podawany w szklance, która podkreśla tę cechę. Z reguły szklanki do latte macchiato mają pojemność 350 mililitrów i są odporne na różne temperatury, dzięki czemu można podawać w nich zarówno gorące, jak i zimne napoje.

Naczynia przydają się również do picia napojów „na wynos”: gorące napoje, takie jak kawa, można zabrać ze sobą wszędzie w praktycznych kubkach termicznych, ponieważ dzięki funkcji magazynowania ciepła utrzymują ciepło przez długi czas.

1.2 Talerze

Talerze są nieodzownym elementem zastawy stołowej. Talerze mogą być duże lub małe oraz płaskie lub głębokie – w zależności od serwowanej potrawy. Klasyczne talerze są okrągłe, ale mogą też być kwadratowe, prostokątne lub owalne.

W klasycznej zastawie stołowej każdy talerz ma swoją własną funkcję. Poniżej prezentujemy różne rodzaje talerzy:

Spodek

Spodek

  • Podstawka pod filiżankę
  • Płaska forma
  • Nieznaczne wgłębienie na środku naczynia utrzymuje filiżankę na miejscu
  • Średnica ok. 15 cm

Talerz śniadaniowy

Talerz śniadaniowy

  • Rozmiar taki sam jak talerzyka deserowego
  • Z wgłębieniem na środku lub bez
  • Płaska forma
  • Średnica ok. 20 cm

Talerz obiadowy

Talerz obiadowy

  • Do podawania dania głównego
  • Z wgłębieniem na środku lub bez
  • Płaska forma
  • Średnica ok. 25–30 cm

Talerz głęboki

Talerz głęboki

  • Nazywany również talerzem do makaronu
  • Nadaje się do podawania różnych dań
  • Głębokie naczynie z wysoką krawędzią
  • Forma podobna do miski
  • Średnica ok. 25–30 cm

Oprócz zwykłych talerzy, które są przeznaczone do serwowania posiłków, dostępne są również podtalerze. Zazwyczaj są one większe od talerzy obiadowych i również mają płaską formę. Podtalerze pełnią funkcję podkładki pod inne talerze, na których podawane są na przykład kolejne dania z menu.

1.3. Kieliszki

Kieliszki są również elementem zastawy stołowej. Różnią się one w zależności od rodzaju napoju, który jest z nich pity lub jest w nich serwowany. Kieliszki na długiej nóżce do wykwintnego wina lub cylindryczne kufle do piwa: na każdy napój jest przewidziane odpowiednie naczynie.

1.4 Zastawy stołowe

Zastawy stołowe są dostępne w wielu różnych wzorach i mają różną wielkość. Możesz kupić zastawę stołową na przykład dla czterech, sześciu lub dwunastu osób.

Zastawa stołowa Zastawa stołowa składa się z wielu różnych elementów o podobnym lub dopasowanym designie.

Zastawy stołowe mają różną wielkość i są przeznaczone na różne okazje.

  • Zastawa do podawania kawy lub herbaty: składa się z filiżanek do kawy lub herbaty, spodków, dzbanka na kawę lub herbatę, podgrzewacza, dzbanka na mleko i cukierniczki. Opcjonalnie dostępne są również talerzyki deserowe.
  • Zastawa obiadowa: zazwyczaj składa się różnego rodzaju talerzy: obiadowych, głębokich i deserowych. Jeśli w komplecie znajdują się również miski i półmiski do podawania potraw, mówi się o zastawie do serwowania dań.
  • Zastawa łączona: niektóre zastawy stołowe są również dostępne w połączeniu z serwisem do kawy. Te bardzo rozbudowane zestawy są najbardziej praktyczne, jeśli chcesz mieć jednolite naczynia.

1.5. Inne rodzaje naczyń

Oprócz talerzy, filiżanek, kubków itd. można kupić również wiele innych przyborów i elementów, które są przeznaczone do serwowania i przyrządzania potraw. Są to między innymi:

  • Miski i salaterki
  • Półmiski
  • Podgrzewacze
  • Karafki
  • Tace
  • Dzbanki na mleko
  • Kieliszki do jaj
  • Cukiernice
  • Sosjerki

2. Materiały

Naczynia mogą być wykonane z różnych materiałów. Talerze, filiżanki i naczynia do podawania potraw są zazwyczaj wykonane z porcelany. Materiał może być biały lub ozdobiony. Porcelana jest tak popularnym materiałem do produkcji naczyń, ponieważ ma bardzo dobre właściwości higieniczne oraz jest bardzo wytrzymała i trwała.

WInne materiały, z których produkowane są naczynia, to:

  • ceramika
  • melamina
  • szkło
  • fajans
  • drewno

3. Wskazówki dotyczące przechowywania i mycia

Zarówno sposób mycia, jak i przechowywania może wydłużyć trwałość naczyń. Zwłaszcza w przypadku rzadkich lub wysokiej jakości zastaw stołowych ostrożne obchodzenie się z naczyniami jest niezbędne dla ich trwałości.

Jak prawidłowo przechowywać naczynia:

Ponieważ naczynia są zwykle dość odporne, można układać je jedno na drugim. Zwłaszcza zastawy świąteczne często nie są używane przez długi czas i wtedy dobrze jest je co parę miesięcy odkurzyć.

Jak prawidłowo myć naczynia:

Wysokiej jakości porcelanę, a zwłaszcza zabytkowe naczynia, powinno się myć wyłącznie ręcznie – odradza się mycie w zmywarce.

Wskazówki dotyczące mycia ręcznego:

  • Mocno zabrudzone naczynia powinno się myć na końcu.
  • Najpierw umyj szklanki, ponieważ już brudna woda zabrudzi je najszybciej. Woda do mycia powinna być bardzo ciepła.
  • Naczynia i sztućce myj przed garnkami i patelniami, ponieważ te najszybciej brudzą wodę.
  • Wcześniej koniecznie usuń z talerzy duże zabrudzenia i resztki jedzenia ręcznikiem papierowym.

Mycie naczyń w zlewie

Często nie da się pozbyć uciążliwego osadu kawy i herbaty na filiżankach zwykłym środkiem do mycia naczynia. Aby usunąć te uporczywe zabrudzenia, wypróbuj proszek do pieczenia. Nasyp go na filiżankę z dodatkiem gorącej wody, pozostaw na chwilę i następnie normalnie umyj naczynie. Możesz też rozpuścić w filiżance z gorącą wodą tabletkę do czyszczenia aparatów dentystycznych.

Wskazówki dotyczące mycia naczyń w zmywarce:

  • Zanim włożysz naczynia do zmywarki, upewnij się, że można myć je w zmywarce.
  • Aby wszystkie naczynia były po umyciu czyste, włóż je prawidłowo do zmywarki i nie przepełniaj zmywarki.
  • Podczas ładowania zmywarki postępuj ostrożnie zwłaszcza z delikatnymi filiżankami i talerzami.
  • Przed włożeniem naczyń do zmywarki usuń ręcznie duże zabrudzenia.

4. Często zadawane pytania

  • Które naczynia można myć w zmywarce?

    Za każdym razem sprawdź, czy Twoje naczynia mają oznaczenie „można myć w zmywarce”. Nie myj w zmywarce zwłaszcza wysokiej jakości lub starszej porcelany, aby uniknąć jej ewentualnego uszkodzenia.

  • WJaka jest różnica między filiżanką a kubkiem?

    Filiżanki i kubki różnią się pod kilkoma względami. Po pierwsze mają różny kształt: kubki prawie zawsze są cylindryczne, podczas gdy filiżanki mogą być łukowate lub pękate. Oprócz tego filiżanki, z wyjątkiem filiżanek do espresso, zawsze mają ucho. Z kolei w kubkach ucho jest elementem opcjonalnym. Filiżanki zazwyczaj mają też spodki i są mniejsze od kubków.

Zdjęcie redakcji
Zaufanie jest dobre, kwerenda jest lepsza!
Od 2005 roku redakcja dostarcza przydatnych informacji dotyczących Twoich ulubionych produktów. Nasi eksperci pomagają w wyborze artykułów i odpowiadają na najczęściej zadawane pytania.