
Garnki do pasteryzacji: dla zdrowych przetworów
Domowe jedzenie jest zdrowe i nie zawiera prawie żadnych chemicznych dodatków. Za pomocą garnków do pasteryzacji można szybko i łatwo konserwować lub wekować różne produkty spożywcze.
1. Garnek do pasteryzacji
Proces pasteryzacji może być wykorzystywany do przechowywania żywności i potraw przez wiele miesięcy. Wysoka temperatura bez dodatku chemicznych środków konserwujących zabija wszystkie zarazki i mikroorganizmy odpowiedzialne za proces gnicia, dzięki czemu żywność nie może się zepsuć. Ponadto powstaje próżnia, która zapobiega ich namnażaniu się.
1.1 Obszary zastosowań i zalety
Garnki do pasteryzacji mają szeroki zakres zastosowań.
Garnek do pasteryzacji, na przykład firmy Weck, ma szeroki zakres zastosowań:
- wekowanie owoców, dżemów, wątróbki lub kaszanki itp.
- wyciskanie soków z owoców i warzyw
- konserwowanie potraw takich jak gulasz, pieczeń, dania z makaronu itp.
- utrzymywanie temperatury napojów, na przykład grzanego wina i gorącej czekolady, albo potraw, takich jak zupy, kiełbaski itp.
- gotowanie dużych ilości zup i dań jednogarnkowych
Warunkiem optymalnej konserwacji jest również jakość słoika na przetwory. Powinien on być odporny na wysoką temperaturę i szczelnie zamknięty gumowym pierścieniem. Dzięki działaniu ciepła podczas procesu pasteryzacji i próżni wytworzonej w słoiku żywność może być przechowywana przez dłuższy czas.
Zalety garnków do pasteryzacji w skrócie:
- Zastępują pracochłonny proces gotowania na kuchence i w piekarniku.
- Bardzo elastyczne: Pasteryzowanie za pomocą tego garnka nie wymaga kuchenki.
- Niski nakład czasu i wygoda: Garnek do pasteryzacji możesz obsługiwać kilkoma prostymi ruchami. Procesu pasteryzacji nie musisz osobiście dopilnowywać.
- Wysokie bezpieczeństwo i optymalna temperatura są gwarantowane przez zabezpieczenie przed przegrzaniem i bezstopniową regulację temperatury.
- Ze względu na rozmiar garnka (pojemność do 30 litrów) można w nim zagotować do 14 słoików o pojemności 1 litra każdy.
- Wielostronne: Zawekować i zakonserwować da się nieomal każdą możliwą potrawę.
Proste modele garnków określane są często jako warniki do grzanego wina. Mają tylko dwa poziomy ogrzewania – „ogrzewanie” i „utrzymywanie ciepła”.
1.2 Wyposażenie
Na rynku można znaleźć szeroką gamę garnków do pasteryzacji z bogatym wyposażeniem. Poniżej dowiesz się, jakie funkcje są dostępne:
Materiał
Jeśli chodzi o materiał, z jakiego wykonany jest garnek do pasteryzacji, można wybierać między stalą szlachetną a emalią:
Stal szlachetna 18/10
- nierdzewny i bardzo wytrzymały
- wizualnie bardzo wysoka jakość
- drogi
- niewygodny w transporcie: garnek ze stali szlachetnej jest znacznie cięższy niż emaliowany
Emalia
- łatwe czyszczenie
- wygodny do przenoszenia
- dobra przewodność cieplna, zupy lub płyny nie przypalają się tak szybko
- powłoka emaliowana może się łuszczyć, w wyniku czego garnka nie będzie można już używać do gotowania
- ryzyko rdzewienia
- odbarwia się z upływem czasu
Automatyczny wyłącznik czasowy / timer
Zaletą garnków do pasteryzacji ze zintegrowanym timerem jest to, że nie trzeba pilnować czasu, ponieważ timer automatycznie wyłącza garnek po upływie ustawionego okresu. Z reguły okres ten rozpoczyna się dopiero po nagrzaniu urządzenia do żądanej temperatury.
Termostat umożliwia precyzyjne ustawianie stopnia nagrzewania.
Termostat / regulacja temperatury
Większość garnków do pasteryzacji wyposażona jest w bezstopniową regulację temperatury, dzięki czemu można precyzyjnie ustawić stopień nagrzewania (od 30 do 100 stopni Celsjusza) dla danej żywności. Takie termostaty wyposażone są też w zabezpieczenie przed przegrzaniem. W niektórych modelach regulator temperatury posiada również tzw. funkcję ciągłego gotowania, dzięki czemu urządzenie może osiągać również temperaturę powyżej 100 stopni Celsjusza, umożliwiając gotowanie w garnku zup itp.
Inną szczególnie praktyczną funkcją jest cyfrowy wyświetlacz, który pokazuje dokładną temperaturę i czas.
Moc
Moc garnka do pasteryzacji wynosi zazwyczaj od 1800 do 2000 watów. Jeśli masz wybór, decyduj się zawsze na urządzenie o wyższej mocy. Garnek do pasteryzacji o mocy 2000 watów osiąga pożądaną temperaturę końcową szybciej niż maszyna o mniejszej mocy.
Wyłącznik bezpieczeństwa wyłącza garnek do pasteryzacji, gdy nie jest napełniony.
Kranik
Niektóre modele wyposażone są w kranik wylotowy, za pomocą którego łatwo spuścisz wodę używaną do pasteryzacji. Za pomocą takiego kranu możesz również nalewać grzane wino i inne napoje. Kranik łatwo się jednak zatyka: dlatego nie należy go używać do zup czy gulaszu.
Sokowirówka
Niektóre garnki do pasteryzacji mają też funkcję sokowirówki. Oprócz wekowania można za ich pomocą przygotować także świeży sok. Pamiętaj, że oprócz zintegrowanego obwodu sokowirówki potrzebna będzie również nasadka do wyciskania soku.

Poniżej możesz przeczytać, jakie funkcje powinno spełniać urządzenie dla wymaganego przez Ciebie zastosowania:
| Kranik spustowy | Funkcja gotowania ciągłego | Timer | Funkcja sokowirówki |
---|
Chcę wyciskać soki za pomocą garnka do pasteryzacji. | tak | tak | nie | tak |
Oprócz wekowania chcę również przygotowywać zupy w tym urządzeniu. | nie | tak | tak | nie |
Ważne jest dla mnie to, aby nie musieć kontrolować procesu gotowania. | nie | tak | tak | nie |
Chcę używać urządzenia także do podgrzewania grzanego wina i innych napojów. | tak | nie | nie | nein |
2. Wskazówki dotyczące pasteryzacji
Wekowanie owoców i warzyw nie jest trudne. Powiemy Ci, jak to zrobić:
Wekowanie – tak to działa:
- Owoce, warzywa itp. włóż porcjami do słoików i szczelnie zamknij.
- Następnie ustaw słoiki w garnku do pasteryzacji. Napełnij urządzenie wodą i upewnij się, że do górnej krawędzi zostało co najmniej cztery centymetry wolnej przestrzeni.
- Na koniec nastaw czas (jeśli jest dostępny, na zintegrowanym minutniku) i temperaturę gotowania. Resztę pracy urządzenie wykonuje samo.
- Po upływie nastawionego czasu wyjmij ugotowaną potrawę z urządzenia i pozostaw ją do ostygnięcia.
Ważne podczas pasteryzacji: słoiki muszą być odpowiednie
Dalsze porady i wskazówki
- Pasteryzowana żywność przetrwa jeszcze dłużej, jeśli będzie przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Używaj tylko dojrzałych i nieuszkodzonych owoców.
- Wszystkie przybory, takie jak słoiki, pokrywki i gumki, muszą być sterylne i czyste. Pasteryzowana żywność przetrwa jeszcze dłużej, jeśli wcześniej wypłuczesz słoiki gorącą wodą.
- Napełnij słoiki po brzegi, aby było w nich mało powietrza.
- Jeżeli przy otwieraniu słoika pokrywka nie kliknie, oznacza to zwykle, że przetwory się zepsuły.
Poniżej znajduje się kilka przykładów czasu pasteryzowania niektórych produktów:
Pasteryzowany produkt | Czas pasteryzacji w minutach | Temperatura pasteryzacji w °C |
---|
jabłka | 30 | 80 |
brzoskwinie | 30 | 75 |
wiśnie | 30 | 80 |
pomidory | 30 | 85 |
groch i fasola | 90 (w stanie surowym) | 98 |
ogórki | 30 | 98 |
Przy dodawaniu cukru do owoców obowiązują następujące zasady: 125-300 gramów cukru na litr płynu.



3. Często zadawane pytania
- Kiedy warto kupić garnek do pasteryzacji?
Garnek do pasteryzacji warto kupić, jeśli masz na przykład ogród owocowy lub warzywny i chcesz konserwować swoje zbiory. Również osoby, które nie mają zamrażarki lub mają tylko mały zamrażalnik, mogą użyć garnka do pasteryzacji w celu dłuższego przechowywania pozostałości jedzenia. Pasteryzacja jest ponadto znacznie zdrowsza niż mrożenie.
- Do czego nadaje się garnek do pasteryzacji?
Garnek do pasteryzacji umożliwia przechowywanie owoców, warzyw, mięsa i całych potraw przez dłuższy czas. Podczas procesu pasteryzacji wszystkie zarazki giną bez konieczności stosowania konserwantów. Takie urządzenie może też jednak podgrzewać, utrzymywać ciepło, gotować i wyciskać soki.
- Jakiego garnka do pasteryzacji potrzebuję?
Nowoczesne urządzenia mają szeroki zakres funkcji. Na przykład garnek do pasteryzacji z funkcją ciągłego gotowania będzie idealny, jeśli chcesz również gotować zupy lub podobne potrawy. A jeżeli oprócz zwykłego pasteryzowania chcesz też przygotowywać soki, wybierz model z funkcją wyciskania soków. Garnki do pasteryzacji z kranem będą godne polecenia, jeśli chcesz za pomocą tego urządzenia podgrzewać i utrzymywać w cieple duże ilości płynów, takich jak grzane wino.
- Jakie słoiki nadają się do pasteryzacji?
Ogólnie rzecz biorąc, do pasteryzacji nadają się wszystkie słoiki, które można szczelnie zamknąć. Należą do nich klasyczne słoiki zakręcane oraz specjalne słoiki z gumową uszczelką.
- Co jest lepsze – garnek do pasteryzacji emaliowany czy ze stali szlachetnej?
Zarówno garnki do pasteryzacji ze stali szlachetnej, jak i emaliowane mają swoje wady i zalety. Wersje ze stali szlachetnej są wprawdzie odporne na rdzę, a zatem bardzo trwałe, jednocześnie jednak dużo ważą i są drogie. Emaliowane garnki do pasteryzacji są tańsze i charakteryzują się dobrą przewodnością cieplną. Emalia może się jednak łuszczyć, skutkiem czego urządzenia będzie można używać tylko do pasteryzowania, ale już nie do przygotowywania zup.
- Jaką ilością wody należy napełnić garnek do pasteryzacji owoców i warzyw?
Ilość wody zależy od tego, ile słoików jest wekowanych jednocześnie. Umieść słoiki wypełnione owocami lub warzywami w garnku do pasteryzacji. Następnie wypełnij garnek wodą. Obowiązuje ogólna zasada: do górnej krawędzi powinny pozostać wolne co najmniej cztery centymetry. Niektóre garnki do pasteryzacji mają w odpowiednim miejscu oznaczenie – na przykład „maks.”.