Świstka to niewielki ptak o jaskrawym upierzeniu, który często można spotkać w pobliżu rzek, strumieni i jezior. Samiec i samica są do siebie bardzo podobne pod względem kolorystyki: górna część ciała jest niebieskozielona, grzbiet ma intensywnie błękitny kolor, a pierś jest czerwonobrązowa. Samica jest rozpoznawalna po kolorze dolnej części dzioba, który jest pomarańczowoczerwony z czarnym końcem. Ich dieta składa się głównie z ryb, ale żywią się również owadami wodnymi i małymi płazami, takimi jak salamandry. Świstki są szeroko rozmieszczone w Europie, Azji i północnej Afryce, gdzie zazwyczaj zimują. Po okresie lęgowym migrują z obszarów, gdzie panują długotrwałe mrozy.
• Świstki są ważnymi elementami ekosystemu i dobrymi wskaźnikami stanu wód słodkich. Najwyższe zagęszczenia gniazdowe występują w siedliskach o czystej i dobrej jakości wodzie, co wskazuje, że woda jest wolna od zanieczyszczeń.
• Są to bardzo terytorialne ptaki, które będą bronić swojego obszaru wodnego przed potencjal...
Kolekcjonerska figurka ptaka "Mojo Garden Birds", model "Ijsvogel" (Królik), numer katalogowy 381130
Zaoszczędź 20 zł
Zarejestruj się, wyraź zgodę na otrzymywanie wiadomości z informacjami handlowymi i zaoszczędź 20 zł przy zamówieniach powyżej 200 zł.
47,86 zł
+ 15,90 zł za wysyłkę
Prosto do Twojego domu
śr. 28 – pt. 30 października
Nasze najlepszeoferty
Pozostałe figurki i nie tylko
Podane ceny zawierają podatek VAT.
Informacje na temat bezpieczeństwa produktów:
Podobne oferty
Więcej informacji o reklamie
Świnia Schleich Farm World
106,99 zł
Sprzedawca: Netsilla
Więcej informacji o reklamie
Papo 50255, Figurka kolekcjonerska, Film i Seriale, 160 g
5,0Średnia ocena: 5,0 z 5(3)Liczba wystawionych ocen: 3
40,90 zł
Sprzedawca: BEBELUC
Mojo Garden Birds, model Kardinaal, numer katalogowy 381131
47,86 zł
Sprzedawca: VISO
Mojo Garden Birds, model Huismus, numer katalogowy 381128
47,86 zł
Sprzedawca: VISO
Mojo Garden Birds, Pimpelmees, numer katalogowy: 381129
47,86 zł
Sprzedawca: VISO
Mojo Garden Birds, Amerykański Stiepoleśnik, numer katalogowy: 381125
Świstka to niewielki ptak o jaskrawym upierzeniu, który często można spotkać w pobliżu rzek, strumieni i jezior. Samiec i samica są do siebie bardzo podobne pod względem kolorystyki: górna część ciała jest niebieskozielona, grzbiet ma intensywnie błękitny kolor, a pierś jest czerwonobrązowa. Samica jest rozpoznawalna po kolorze dolnej części dzioba, który jest pomarańczowoczerwony z czarnym końcem. Ich dieta składa się głównie z ryb, ale żywią się również owadami wodnymi i małymi płazami, takimi jak salamandry. Świstki są szeroko rozmieszczone w Europie, Azji i północnej Afryce, gdzie zazwyczaj zimują. Po okresie lęgowym migrują z obszarów, gdzie panują długotrwałe mrozy.
• Świstki są ważnymi elementami ekosystemu i dobrymi wskaźnikami stanu wód słodkich. Najwyższe zagęszczenia gniazdowe występują w siedliskach o czystej i dobrej jakości wodzie, co wskazuje, że woda jest wolna od zanieczyszczeń.
• Są to bardzo terytorialne ptaki, które będą bronić swojego obszaru wodnego przed potencjalnymi intruzami. Nie jest to zaskakujące, ponieważ codziennie muszą zjeść około 60% swojej masy ciała w postaci pożywienia.
Cechy:
• Długość: 15-17 cm
• Rozpiętość skrzydeł: ~25 cm
• Siedlisko: Spokojne, wolno płynące wody słodkie – rzeki, strumienie, kanały, a także jeziora i tereny podmokłe.
• Pożywienie: Głównie ryby, ale jedzą również owodne, krewetki i kijanki!