Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Kotlet cielęcy: delikatny i lekkostrawny

Cielęcina jest bardzo popularna ze względu na jej wysoką jakość. Ma mało tłuszczu i tkanki łącznej, dzięki czemu jest wyjątkowo lekkostrawna i zdrowa. Z tego względu jest polecana jako dietetyczna żywność dla osób chorych.

Ciekawostki

Szczególne właściwości kotleta cielęcego

Świeży kotlet cielęcy – szczegółowe informacje

W przeciwieństwie do wołowiny, cielęcina ma delikatniejszą strukturę. Jest jasnoróżowa i drobnowłóknista. Pokrojona cielęcina jest wilgotna i lśniąca. Równie cenione jest mięso z cieląt płci męskiej, jak i żeńskiej. Mięso z tego gatunku bydła tucznego jest zwykle jasnoczerwone lub różowe z białym brzegiem tłuszczu. 

Kotlety cielęce wycina się z pierwszej połowy górnej części grzbietu. Ten kawałek nazywany jest polędwiczką lub nerkówką. Nadaje się do przyrządzania kotletów cielęcych lub pieczeni w całości. Z nerkówki wychodzą doskonałe steki. Kotlet cielęcy to klasyk kuchni francuskiej. Jest delikatny i lekkostrawny. Przyrządzenie go jest łatwe i szybkie. Wystarczy podsmażyć go na patelni, a następnie delikatnie dopiec w piekarniku. Kotlet cielęcy zawiera dużą ilość witaminy B3, która jest ważna dla procesów metabolicznych w organizmie.


Pochodzenie

Pochodzenie kotleta cielęcego

W Europie produkuje się 800 000 ton cielęciny rocznie. Do największych producentów należą Francja, Holandia, Włochy, Belgia i Niemcy. Kotlet cielęcy pochodzi z mięsa młodego bydła, poniżej jednego roku życia.


Sezon

Kiedy jest sezon na kotlet cielęcy?

Cielęcinę można kupić przez cały rok. 


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie kotleta cielęcego

Świeży kotlet cielęcy – szczegółowe informacje

Kotlet cielęcy smaży się na patelni z czosnkiem i ziołami. Mięso jest szczególnie delikatne i soczyste, jeśli jest krótko podsmażone i na koniec delikatnie dogotowane. Świeży kotlet cielęcy można przechowywać w lodówce do trzech dni. Można go również zamrozić.


Składniki

Składniki kotleta cielęcego

Kotlet cielęcy jest źródłem wielu cennych witamin. Zawiera witaminę B3, która jest ważna dla procesów metabolicznych w naszym organizmie. Zawiera również składniki mineralne, takie jak wapń, potas, magnez, sód i fosfor.

Wartość odżywcza
 

kcal: 112 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 21,1 g

Tłuszcze: 0,2 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,14 mg

Witamina B2: 0,26 mg

Witamina B6: 0,4 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0,6 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 13 mg

Żelazo: 2,1 mg

Potas: 369 mg

Magnez: 16 mg

Sód: 93 mg