Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy

Pizza bianca z dynią, szpinakiem i mozzarellą

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (2 kawałki)

Ciasto:

250- g mąki pszennej (typ 405) + dodatkowo trochę mąki do podsypania przy rozwałkowywaniu ciasta
2- szczypty cukru
0.5- opakowania suszonych drożdży
0.5- łyżeczki soli
150- ml letniej wody
2- łyżki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio

Składniki na warstwę wierzchnią:

200- g dyni hokkaido
4- łyżki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
1- ząbek czosnku
sól, pieprz
150- g kremowego serka typu philadelphia (K-Classic)
200- g mozzarelli
1- czerwona cebula
50- g młodego szpinaku

Przybory Tasty:

zestaw miarek 10-częściowy
nożyczki kuchenne
nóż do krojenia pizzy XXL
tasak
sito 14 x 29 cm
pędzelel kuchenny silikonowy
zestaw bambusowych desek kuchennych

Cenna rada

  • Dynię hokkaido można jeść ze skórką, w związku z czym nie trzeba jej obierać! Jednakże przed przygotowaniem należy ją umyć po zewnętrznej stronie.


Przygotowanie:

    1

W celu przygotowania ciasta w misce połączyć mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać wodę i oliwę, a następnie rękoma zagnieść gładkie ciasto. Następnie przykryć je czystą ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    2

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (w funkcji z grzaniem z góry / z dołu), a blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W celu przygotowania warstwy wierzchniej pizzy dynię umyć, osuszyć papierem kuchennym, przepołowić, usunąć z niej gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki. Kawałki dyni przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować je częścią oliwy i zapiekać przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć blachę z piekarnika, a temperaturę podwyższyć do 240 °C.

    3

W międzyczasie czosnek obrać i drobno posiekać. Do miski przełożyć kremowy serek, czosnek i pozostałą część oliwy, wymieszać trzepaczką kuchenną i doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić na delikatne krążki.

    4

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 równe części i obie cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Masę serową równomiernie rozsmarować łopatką kuchenną na powierzchni ciasta. Na obie pizze kłaść kawałki dyni oraz cebulę pokrojoną w krążki. Mozzarellę rozrywać palcami i połowę z niej umieścić na obu pizzach.

    5

Pizze przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku na środkowym poziomie w temperaturze 240 °C (w funkcji z grzaniem z góry / z dołu) przez ok. 15 minut.


Wideoprzepis