Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Zupa minestrone ze świeżymi pomidorami i pesto z rukoli
© Beata Śniechowska

Zupa minestrone ze świeżymi pomidorami i pesto z rukoli

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (6 porcji)

Składniki

400 g pomidorów K-Bio – sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (opcjonalnie pomidory z puszki)
3 ziemniaki – obrane, pokrojone w 2 cm kostkę
2 marchewki K-Bio
ok. 100 g fasoli, np. borlotti, cannellini lub piękny Jaś (namoczonej w wodzie przez noc, waga przed namoczeniem)
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku K-Bio
2 świeże liście laurowe
1 gałązka rozmarynu
ok. 80 g suchego makaronu, np. połamane spaghetti K-Bio
oliwa extra virgin K-Bio
sól, pieprz

Pesto

ok. 30 g pestek słonecznika
1 posiekany ząbek czosnku K-Bio
2 garści rukoli
ok. 20 g. startego parmezanu
ok. 100 ml oliwy extra virgin K-Bio

Przygotowanie:

    1

Do malaksera przełożyć pestki słonecznika, rukolę, czosnek, parmezan. Zmiksować pulsacyjnie, dodawać oliwę aż do uzyskania półpłynnej konsystencji. Doprawić solą oraz pieprzem, odłożyć na później do lodówki.

    2

Do garnka wlać wodę, dodać namoczoną fasolę, liście laurowe, rozgnieciony ząbek czosnku i gotować fasolę do miękkości (ok. 45 minut) – tak, aby była miękka, ale nie rozgotowana.

    3

Cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy pokroić w drobną kostkę. Do dużego garnka wlać oliwę, dodać cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Warzywa posolić i podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać gałązkę rozmarynu i 2-3 liście laurowe, ziemniaki, pomidory i chwilę poddusić. Całość zalać zagotowaną wodą (ok. 700 ml), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 15 minut. Na koniec wrzucić ugotowaną fasolę. Gotować razem ok. 5–10 minut. W międzyczasie ugotować wybrany makaron al dente (nie gotować go razem w zupie, aby mieć kontrolę nad stopniem ugotowania). Do zupy przełożyć makaron – już nie gotować, tylko wymieszać. Doprawić zupę solą oraz pieprzem. Zupę przelać do misek, każdą porcję podkręcić łyżką pesto z rukoli.