
Ziołowe serduszka
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
497/2079kcal / kJ
-
40.6 gcukru
-
22.1 gbiałka
-
26.9 gtłuszczu
-
3WW
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
497/2079 kcal/kJ,
40.6 g cukru,
22.1 g białka,
26.9 g tłuszczu,
3 WW
Składniki (15 kawałków)
ciastka
200 g | mąki orkiszowej |
100 g | mielonych orzechów laskowych K-Classic |
2 łyżki | oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio |
1 | jajko |
0.25 łyżeczki | soli |
1 łyżka | posiekanej pietruszki |
1 łyżka | posiekanego szczypiorku |
1 | żółtko |
2 łyżki | sezamu K-Bio |
dip rzodkiewkowy
1 pęczek | rzodkiewki |
250 g | twarożku kremowego K-Classic |
50 ml | mleka K-Classic |
1 łyżka | posiekanej pietruszki |
1 łyżka | posiekanego szczypiorku |
sól | |
świeżo zmielony pieprz |
Przygotowanie:
1
Ok. 75 ml wody, mąkę, orzechy, olej, jajko, sól i zioła zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię i chłodzić przez ok. 30 minut.
2
Ciasto rozwałkować pod folią na grubość ok. 3 mm, wykrajać z niego serduszka, układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować żółtkiem. Posypać sezamem i piec w piekarniku o temp. 180°C (z termoobiegiem 160°C) przez 15-20 minut na kolor złotobrązowy.
3
Dip: Rzodkiewki umyć i pokroić w drobną kostkę. Twarożek wymieszać z mlekiem na gładką masę, dodać rzodkiewkę i resztę ziół, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
4
Dip podawać z ziołowymi serduszkami.