Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Zapiekane muszle z ratatouille

Zapiekane muszle z ratatouille

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 803/​3363
    kcal / kJ
  • 98.8 g
    węglo- wodanów
  • 29.8 g
    białka
  • 30.9 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    803/3363 kcal/kJ, 98.8 g węglo- wodanów, 29.8 g białka, 30.9 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 opakowanie makaronu typu duża muszla (opak. 500 g)
1 ząbek ząbek czosnku
1 mała żółta papryka
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
3 dojrzałe pomidory
2 łyżki oliwy z bazylią
2 łyżki koncentratu pomidorowego K-Classic
1 łyżka brązowego cukru
100 ml bulionu warzywnego z kostki K-Classic
2 łyżki posiekanych listków tymianku
2 łyżki octu winnego białego
sól
świeżo zmielony pieprz
60 g sera Parmigiano Reggiano DOP
60 g sera Tome de Lomont lub podobnego
200 ml śmietanki kremowej 30% K-Classic

Przygotowanie:

    1

Makaron gotować w 4 litrach osolonej wody ok. 18 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedzić i umieścić w naczyniu do zapiekania.

    2

Czosnek obrać i zgnieść. Paprykę przepołowić, oczyścić, umyć. Cukinię, bakłażan i pomidory umyć, pokroić w kostkę.

    3

Czosnek, cukinię, bakłażan i paprykę podsmażyć na rozgrzanej oliwie bazyliowej, dodać pomidory i koncentrat, jeszcze chwilę dusić. Doprawić cukrem, dodać bulion, zagotować. Ratatouille doprawić tymiankiem, octem, solą i pieprzem.

    4

Sery zetrzeć, rozpuścić w podgrzanej śmietance, doprawić solą i pieprzem. Ratatouille nałożyć do muszli makaronowych, polać sosem serowym i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C ok. 20–25 minut. Danie można udekorować listkami rukoli.