Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Wiosenne kwiatki na patyczku

Wiosenne kwiatki na patyczku

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 231/​965
    kcal / kJ
  • 30 g
    cukru
  • 4 g
    białka
  • 11 g
    tłuszczu
  • 2.5
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    231/965 kcal/kJ, 30 g cukru, 4 g białka, 11 g tłuszczu, 2.5 WW

Składniki (10 kawałków)

4 łyżki oliwy
20 g suszonej żurawiny
1 łyżka oliwy truflowej (niekoniecznie)
1 łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych
sok z połowy pomarańczy
starta skórka i sok z 1 cytryny
łyżeczka soku cytrynowego
70 g serka śmietankowego, 16% absolutnej zawartości tłuszczu
sól
1 żółtko
świeżo zmielony pieprz
1 opakowanie (275 g) chłodzonego ciasta francuskiego
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 jajko, rozmiar M
200 g ementalera
150 g cukru pudru
2 krążki camemberta z zielonym pieprzem (ok. 120 g)
3 ok. łyżki kolorowych ozdób cukrowych lub wielkanocnych
3 główki cykorii
Oprócz tego: foremki do wykrawania kwiatków, drewniane patyczki
2 kruche jabłka
200 g winogron

Przygotowanie:

1

Posiekać żurawinę i wymieszać z orzeszkami pistacjowymi, skórką cytryny, serkiem śmietankowym i żółtkiem. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego ok. 20 kwiatków. Połowę kwiatków położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać jajko trzepaczką, posmarować nim kwiatki i wyłożyć w ich środku nadzienie. Na brzegu każdego kwiatka położyć patyczek drewniany, tak aby jego koniec znajdował się w nadzieniu.

2

Nadzienie przykryć pozostałymi kwiatkami z ciasta francuskiego, brzegi ostrożnie docisnąć widelcem. Kwiatki piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC (termoobieg: 180 ºC) przez ok. 15 do 20 minut i zostawić do ostygnięcia na kratce kuchennej. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, posmarować nim kwiatki, ozdobić je dekoracjami cukrowymi, zostawić do wyschnięcia i podawać.