
Wieżyczki kokosowo-pomarańczowe
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
58/242kcal / kJ
-
6.1 gwęglo- wodanów
-
0.9 gbiałka
-
3.3 gtłuszczu
-
0.5WW
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
58/242 kcal/kJ,
6.1 g węglo- wodanów,
0.9 g białka,
3.3 g tłuszczu,
0.5 WW
Składniki (30 kawałków)
30 g | sól |
70 g | cukru pudru + odrobina więcej do posypania |
20 g | surowej masy marcepanowej |
2 | białka |
50 g | mąki pszennej typ 405 K-Classic |
2 ok. łyżki | śmietany, 30% tłuszczu |
100 g | białej czekolady K-Classic lub Katy |
1 łyżka | wiórków kokosowych K-Classic |
100 ml | śmietany K-Classic |
1 cl | likieru pomarańczowego |
paski ze skórki pomarańczowej |
Przygotowanie:
- 1
Masło i cukier puder utrzeć na białą pianę. Pokroić marcepan w małe kawałki, dodawać go po trochu i dalej ubijać ok. 3 minuty. Białka i mąkę dodawać na zmianę, w razie potrzeby dodać mleka i odstawić ciasto na ok. 30 minut pod przykryciem w chłodne miejsce.
- 2
Czekoladę drobno posiekać. Uprażyć wiórki kokosowe w garnku bez dodatku tłuszczu, zalać śmietaną i zagotować. Dodać do tego czekoladę, mieszając roztopić i odstawić krem pod przykryciem w chłodne miejsce.
- 3
Z ciasta położyć i rozsmarować ruchami okrężnymi ok. 60 placuszków (Ø ca. 4 cm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika, przy termo obiegu, do 180 °C na ok. 5 minut, zarumienić na złoty kolor i schłodzić. Schłodzony krem śmietanowy ubić, dodać likier pomarańczowy i rozłożyć łyżeczką na połowie upieczonych andrutów. Przykryć pozostałymi andrutami, udekorować paskami ze skórki pomarańczowej, posypać ew. cukrem pudrem i serwować.